NOSKATIES Raidījums: Rēzeknes pašvaldība nespēs izpildīt prasības valsts aizdevuma saņemšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Rēzeknes pilsētas domes ēka.
Rēzeknes pilsētas domes ēka. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Sarežģītā finansiālajā situācijā nonākusī Rēzeknes pašvaldība iestigusi parādos vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā. Valsts bija gatava palīdzēt atrisināt situāciju, piedāvājot aizdevumu uz diezgan ilgu laiku – 15 gadiem. Taču aizdevuma saņemšanas nosacījums – bezdeficīta budžeta pieņemšana pašvaldībā – iespējams, netiks izpildīts, vēsta LTV raidījums “Panorāma”.

Pērnā gada novembrī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa ("Jaunā Vienotība") no amata atstādināja Rēzeknes pašvaldības priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču ("Kopā Latvijai"), savukārt pēc tam jaunā Rēzeknes vadība neieradās uz tikšanos ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu ("Jaunā Vienotība").

Pirms dažām nedēļām valdība un pašvaldība tomēr sāka sarunas, un Ašeradens pēc tikšanās nāca klajā ar paziņojumu, ka valsts ir gatava Rēzeknei palīdzēt ar kredītu apjomā līdz pieciem miljoniem eiro pilsētas parādu segšanai. Citos līdzīgos gadījumos kredīta atdošanas termiņu noteikti uz pieciem vai desmit gadiem, bet Rēzekne saņēma pretimnākšanu: 15 gadus kredīta atdošanai.

Aizdevumu valsts gatava piešķiet ar vienu nosacījumu: Rēzeknes pašvaldībai jāpieņem sabalansēts budžets līdz 21. februārim.

"Ja viņi pieņems šādu sabalansētu budžetu, viņi varēs tikt pie šīs kredītlīnijas. Ja viņi nepieņems, tad būs valdībai jāpieņem citi lēmumi," skaidroja Ašeradens.

Tomēr Rēzeknes mēra pienākumu izpildītājs Aleksejs Stecs Latvijas Televīzijai apliecināja, ka dome jau esot samazinājusi visus iespējamos tēriņus līdz minimumam un vairāk samazināt neesot iespējams.

"Mēs nerunājam par bezdeficīta budžetu. Par to es arī informēju Finanšu ministriju – pat ja mēs noņemsim visas palikušās brīvās iniciatīvas, kas mums šobrīd darbojas pilsētā, tad iztrūkums būtu 1,2 miljoni eiro," raidījumam paskaidroja Stecs. Viņš norādīja, ka līdz 21. februārim pieņemt bezdeficīta budžetu nebūs iespējams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu