Aicina atteikties no IIN piemērošanas iedzīvotājiem, ja valsts atsavina nekustamo īpašumu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Grant Thornton Baltic" partneris Raitis Logins.
"Grant Thornton Baltic" partneris Raitis Logins. Foto: Publicitātes foto

Starptautisks finanšu konsultāciju uzņēmums SIA "Grant Thornton Baltic" aicina pārskatīt nekustamo īpašumu atsavināšanas valsts un pašvaldību interesēs regulējumu, atsakoties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) piemērošanas šiem darījumiem.

Uzņēmumā skaidro, ka

esošā kārtība savā būtībā soda zemju īpašniekus dubultā – pārņemot to īpašumus un vēl papildus piemērojot 20% iedzīvotāju ienākuma nodokli no kapitāla pieauguma, kaut arī pēc būtības šāda nodokļa piemērošanas mērķis ir aplikt ar nodokli pēc pašu iniciatīvas veiktus pārdošanas darījumus, no kuriem gūts kapitāla pieaugums.

Turklāt Igaunijā un Lietuvā nekustamo īpašumu atsavināšanā valsts interesēs īpašums ir atbrīvots no ienākuma nodokļa piemērošanas.

"Grant Thornton Baltic" partneris Raitis Logins atzīmē, ka no valsts un pašvaldību puses tā būtu papildus sapratnes izrādīšana šo īpašumu pārņemšanā, ja šie gadījumi tiktu iekļauti regulējumā kā izņēmumi, kuri tiktu atbrīvoti no iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas.

"Tas varētu būt labs kompromiss šajā piespiedu atsavināšanas procesā, jo iedzīvotāju ienākumu nodoklis tiek piemērots īpašumiem, kas pieder personai salīdzinoši nesen līdz pieciem gadiem – līdz ar to

tas būtu taisnīgs regulējums no valsts puses, jo īpašnieks nepārdod īpašumu pēc savas iniciatīvas, bet šī nodokļa piemērošanas mērķis pēc būtības ir aplikt ar nodokli īpašumus, kas tiek iegūti īpašumā un tad jau drīzumā pārdoti tālāk," skaidro Logins. 

Šobrīd likums nosaka, ka nekustamā īpašumu piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama izņēmuma gadījumiem vienīgi pret taisnīgu atlīdzību, ko nosaka sertificēts nekustamā īpašuma vērtētāja atzinums.

Saskaņā ar likumu, nekavējoties, bet ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc tam, kad noslēgts līgums par nekustamā īpašuma labprātīgu atsavināšanu vai stājies spēkā likums par konkrētā nekustamā īpašuma atsavināšanu, īpašniekam izmaksā atlīdzību. No tās normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos īpašniekam ir jāsamaksā valstij iedzīvotāju ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma.

"Grant Thornton Baltic" norāda, ka atsavināšanas gadījumos jau šobrīd ir arī izņēmumi, kad ar iedzīvotāju ienākumu nodokli neapliek īpašumus – ja tie ir fiziskas personas īpašumā ilgāk par 60 mēnešiem (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā) vai šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Šobrīd Latvijā nozīmīgākais investīciju un valsts interešu projekts ir "Rail Baltica", kura ietvaros dzelzceļa trases izbūvei tiek atsavināti nekustamie īpašumi – zemes – visā Latvijā. Kopumā biežākie īpašumu atsavināšanas gadījumi saistīti ielu izbūvi pašvaldībās, ceļu paplašināšanu un izveidi, tostarp šobrīd aktuāli ir veloceliņu izbūves projekti.

Tāpat nekustamo īpašumu pārņemšana saistība Rīgā ar jaunu tiltu un pārvadu būvniecību. Nākotnē iespējams nozīmīgs projekts varētu būt valsts iecere atsavināt zemes īpašumus poligona būvniecībai. Līdz ar to šis jautājums par kapitāla pieauguma nodokli ir pietiekami aktuāls, uzsver uzņēmumā. 

Uzziņai:

"Grant Thornton Baltic" Baltijā darbojas jau 30 gadus, un ir viens no vadošajiem finanšu konsultāciju uzņēmumiem, kas specializējies revīzijas, grāmatvedības, nodokļu, juridisko un finanšu konsultāciju, nekustamā īpašuma un biznesa vērtēšanas jomās Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ar vairāk nekā 200 darbiniekiem un 2600 klientiem. Latvijā SIA "Grant Thornton Baltic" reģistrēta 2003. gadā, tās īpašnieks ir Igaunijā reģistrētā kompānija "Grant Thornton Baltic Holding TU". Norādītie patiesie labuma guvēji ir Igaunijas pilsoņi Mati Nommiste un Arturs Suits. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu