Ungārijas parlaments pirmdien balsos par Zviedrijas pievienošanos NATO

Papildināts
LETA/AFP
Papildināts 16:01, 20. februāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Balsojums Ungārijas parlamentā par Zviedrijas uzņemšanu NATO varētu notikt jau pirmdien, liecina valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Fidesz" frakcijas vadītāja Matē Kočiša vēstule.

Tas pieliktu punktu 18 mēnešus ilgajai Zviedrijas uzņemšanas protokola ratifikācijas novilcināšanai, kas ne pa jokam aizkaitinājusi pārējās NATO dalībvalstis, jo Budapešta palikusi vienīgā, kas kavē Zviedrijas pievienošanos aliansei.

Vēstulē, kas otrdien iesniegta parlamenta spīkeram, Kočišs pieprasījis, balsojumu iekļaut pavasara sesijas pirmās dienas darba kārtībā.

Košičšs arī norādījis, ka "Fidesz", kas atkārtoti šo balsojumu bloķējis, beidzot ir gatava atbalstīt Zviedrijas uzņemšanu aliansē.

Kopš lēmuma par Zviedrijas uzņemšanu NATO aizritējis jau vairāk nekā pusotrs gads un Ungārija palikusi vienīgā no 31 alianses dalībvalsts, kas līdz šim nav ratificējusi uzņemšanas protokolu.

Kā ziņots, Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons pirms gaidāmā Ungārijas parlamenta balsojuma piektdien tiksies ar Ungārijas kolēģi Viktoru Orbānu.

Budapeštā plānoto sarunu tematu vidū būs "Ungārijas un Zviedrijas sadarbība aizsardzības un drošības politikas jomā", otrdien pavēstīja Zviedrijas valdība.

Iepriekš Orbāns ir uzsvēris, ka atbalsta Zviedrijas uzņemšanu NATO, tomēr deputātus no viņa partijas kavējot Zviedrijas politiķu "klajie meli" par demokrātijas stāvokli Ungārijā.

Uzrunā par stāvokli valstī Orbāns sestdien Budapeštā teica, ka "labas ziņas ir tas, ka mūsu strīds ar Zviedriju tuvojas noslēgumam". "Mēs virzīsim Zviedrijas uzņemšanas NATO ratifikāciju parlamenta pavasara sesijas sākumā," viņš solīja, dodot cerības uz ieilgušā procesa beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu