Londonas tiesa noraida ieroču eksporta uz Izraēlu apturēšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Londonas Augstā tiesa ir noraidījusi lūgumu apturēt Lielbritānijas ieroču eksportu uz Izraēlu, otrdien paziņoja prasītāju advokāti.

Tiesību aizstāvju grupu koalīcija janvārī bija lūgusi šo tiesu paātrinātā veidā juridiski pārskatīt Lielbritānijas valdības lēmumu turpināt ieroču un to daļu pārdošanu Izraēlai.

Lielbritānijas stratēģiskās licencēšanas kritērijos noteikts, ka ieroči nav jāeksportē gadījumos, kad pastāv skaidrs risks, ka tie var tikt izmantoti starptautisko humāno tiesību pārkāpumos.

Prasītāji, kurus vada palestīniešu tiesību grupa "Al-Haq" un starp kuriem ir organizācija "Global Legal Action Network" (GLAN), apgalvoja, ka britu valdība ignorē pati savus noteikumus Gazas joslas bruņotajā konfliktā.

Tiesa tomēr noraidīja prasītāju lūgumu, paziņoja viņu advokāti, piebilstot, ka viņi pārsūdzēs šo tiesas lēmumu.

Palestīniešu atbalsta organizācijas ir vairākkārt vērsušās tiesās, mēģinot apturēt ieroču eksportu uz Izraēlu laikā, kad pieaug bojāgājušo skaits Izraēlas militārajā operācijā Gazas joslā.

Februāra vidū Apelāciju tiesa Hāgā nolēma, ka Nīderlandei jāizbeidz iznīcinātāju F-35 detaļu piegādes Izraēlai, kura izmanto šos iznīcinātājus Gazas joslā. Tiesa minēja "skaidru risku", ka šīs lidmašīnas var tikt iesaistītas starptautisko humāno tiesību pārkāpšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu