Latvijā, Lielbritānijā un Kanādā veidos unikālu testa vidi robotizētiem kuģiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavas grīva pie austrumu mola
Daugavas grīva pie austrumu mola Foto: TVNET

Latvijā, Lielbritānijā un Kanādā plānots veidot unikālu testa vidi robotizētiem kuģiem, informēja Rīgas Tehniskajā universitātē.

Starptautiskā projektā plānots attīstīt risinājumu vienota jūras attālinātās vadības centra ("Remote Operations Centre" jeb ROC) izveidei. Latviju projektā pārstāv Rīgas un Ventspils brīvostas, Liepājas Speciālā ekonomiskā zona, "Latvijas Mobilais Telefons" un Rīgas Tehniskā universitāte.

Projekta vadošā partnera - Lielbritānijas jūras inovāciju uzņēmuma "On The Layline" - dibinātājs Robs Vatsons stāsta, ka nākamās paaudzes kuģošanas un ostu tehnoloģijas pašreiz attīstās ļoti strauji un galvenokārt ir saistītas ar dažādu autonomas darbības objektu izstrādi un ienākšanu mūsu dzīvē. Viņš uzsver, ka autonomi kuģi, dažādi autonomas darbības kuģojoši objekti, kas darbojas gan virs ūdens, gan zem ūdens, kā arī autonomi lidojoši droni - visas šīs tehnoloģijas ir paredzētas, lai, sadarbojoties savā starpā, uzlabotu kuģošanas un ostu darbības efektivitāti un drošību.

"Šobrīd galvenais izaicinājums un jautājums, kas jārisina, lai šīs tehnoloģijas varētu veikt sev paredzētās funkcijas, ir trūkstošais regulējums - vienoti noteikumi un standarti saistībā ar autonomiem peldlīdzekļiem pasaules jūrās,"

viņš saka.

Ar ROC risinājuma izstrādi būtu izveidota sistēma, kas būtu pilnīga un spētu nodrošināt vienotu platformu visiem datu avotiem, kas nepieciešami drošām jūrlietu autonomijas darbībām. Šī platforma ir ļoti svarīga, lai palīdzētu sekmīgai saistītās industrijas attīstībai, kā arī izstrādātu standartus un normatīvos regulējumus autonomijas izmantošanai uz ūdens. Šī standartu un regulējumu izveide paātrinās jaunu sistēmu ieviešanu, kā arī starptautisko sadarbību starp valstīm un attiecīgo testēšanas platformu izmantošanu.

Iesaistīšanās ROC izstrādes projektā paver Rīgas ostai iespēju kļūt par unikālu testēšanas vietu nākamās paaudzes jūrniecības tehnoloģijām, vienlaikus paaugstinot kopējo augstas pievienotās vērtības aktivitāti ostā, veicinot augstvērtīgu investīciju piesaisti un jaunu ienākumu ģenerēšanu, aktīvi piedaloties datu ekonomikā, projekta pozitīvo ieguvumu vērtē Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Projekta rezultātā tiks izstrādāts visaptverošs ziņojums, kurā izklāstītas vispārējās prasības un attīstības ceļvedis pilnvērtīgas ROC sistēmas izveidei. Ziņojums ir pirmais atspēriena punkts, lai apvienotu partnervalstis ilgtermiņa sadarbībai. Tālākais mērķis ir kopīgu izmēģinājuma poligonu un ROC sistēmu izveide, lai varētu testēt un sertificēt jaunās paaudzes tehnoloģijas ostu un jūrniecības nozarēs, pauž Latvijas partneru konsorcija koordinators, VAS "Elektroniskie sakari" 5G Techritory ekosistēmas vadītājs Neils Kalniņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu