VID tīmekļvietnē turpmāk būs apskatāms katra uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitings

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe. Foto: Paula Čurkste / LETA

No trešdienas, 28. februāra, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tīmekļvietnē ikviens interesents var aplūkot katra Latvijas uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitingu, informē VID pārstāvji.

Reitings ir VID veidots vērtējums par uzņēmuma nodokļu saistību izpildi, un tam ir informatīvs raksturs - reitings atvieglo uzziņu par uzņēmuma situāciju viņa sadarbības partneriem, klientiem un citiem interesentiem.

VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe norāda, ka reitings veidots, lai stiprinātu sabiedrības izpratni un pieprasījumu pēc godīgas uzņēmējdarbības, motivētu uzņēmējus strādāt godprātīgi un praktiski palīdzētu izprast, kā to izdarīt, kā arī, lai pasargātu godprātīgus uzņēmumus no iesaistīšanās potenciāli riskantos darījumos.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) viceprezidente un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektore Ināra Pētersone piebilst, ka publiski pieejamais VID izveidotais reitings palīdzēs gan pašam uzņēmējam saprast savas pozīcijas sadarbībā ar VID un iegūt tā salīdzinājumu starp tirgus dalībniekiem, gan drošāk izvēlēties darījuma partneri.

Savukārt Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska uzsver, ka reitinga sistēma dos iespēju uzņēmumiem vienkopus un vienkārši iegūt datus par sadarbības partneru nodokļu saistību izpildi, kas ir būtiski uzņēmumiem.

Tāpat Elksniņa-Zaščirinska akcentē konkrētu labumu grozu "A" kategorijas uzņēmumiem, kas, pēc viņas paustā, motivēs uzņēmumus tiekties uz augstāku reitingu. Šobrīd "A" kategorijā ir vairāk nekā 20 000 uzņēmumu, kas nozīmē, ka priekšrocības var iegūt ne tikai lielie nodokļu maksātāji, bet arī mazie un vidējie uzņēmumi.

Uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitingu, kas izteikts ar burtu, no šodienas iespējams aplūkot VID tīmekļvietnē, publiskojamo datu bāzē, ierakstot uzņēmuma nosaukumu un reģistrācijas numuru.

Savukārt pašam uzņēmumam jau kopš 2023.gada nogales reitings un detalizēti kritēriji, kas to veido, ir pieejama elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) profilā.

VID atzīmē, ka reitinga rādītāji ir veidoti kā skaidrojoša ceļa karte, lai uzņēmums var izprast informāciju par veicamajiem uzlabojumiem nodokļu nomaksas jomā. Ar detalizēto, tikai EDS redzamo, reitinga informāciju uzņēmumi var izvēlēties brīvprātīgi dalīties ar saviem sadarbības partneriem un citiem interesentiem.

Veselīga nodokļu maksāšanas disciplīna un attiecīgi labs reitings uzņēmumam dod priekšrocības sadarbībā ar valsti. Uzņēmumiem ar A reitingu VID nodrošina visu nepieciešamo atbalstu, kā arī VID kontroles pasākumus plāno tikai uzņēmumiem ar pārkāpumu riskiem.

Reitingu veido sešas datus kopas - reģistrācijas dati, deklarāciju un pārskatu savlaicīga iesniegšana, nodokļu samaksa, piemērotie sodi, atalgojuma līmenis uzņēmumā, tai skaitā salīdzinājumā ar citiem konkrētās nozares profesionāļiem, informācija, kas var liecināt par pārkāpumiem.

Kopumā visi uzņēmumi ir saņēmuši kādu no pieciem reitinga līmeņiem.

A līmeņa uzņēmums laikus un pilnībā pilda saistības ar valsti, un tam nav būtisku pārkāpumu risku.

B līmeņa uzņēmums kopumā pilda saistības ar valsti, tomēr ir redzama vieta uzlabojumiem - savlaicīgāk iesniegtas un precīzāk sagatavotas deklarācijas, savlaicīgāk samaksāti nodokļi un nozares vidējam atbilstoši darba samaksas rādītāji ļaus pakāpties uz augstāko reitinga līmeni.

C līmeņa uzņēmums pārkāpumu dēļ ir izslēgts no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra vai VID ir apturējis tā saimniecisko darbību. Šādu uzņēmumu spēja pildīt biznesa saistības ir vērtējama kritiski, un, ja uzņēmuma saimnieciskā darbība ir apturēta, darījumi ar to ir aizliegti ar likumu.

N līmeņa uzņēmumi ir neaktīvie nodokļu maksātāji. N līmeņa uzņēmums saskaņā ar viņa paša deklarēto informāciju neveic saimniecisko darbību. Sākot sadarbību ar šādu uzņēmumu, jārēķinās, ka vismaz sešus mēnešus tam nav bijuši deklarēti darījumi, nav bijis darbinieku vai tiem nav maksātas algas.

J līmenī iekļauti jaunreģistrētie nodokļu maksātāji. Šāds uzņēmums ir dibināts pēdējo sešu mēnešu laikā, un tas vēl nav paspējis sevi pierādīt ar darbiem, tāpēc vērtēts netiek.

VID informē, ka 2024.gada 1.februārī 24 355 uzņēmumi jeb 18% no visiem Latvijas uzņēmumiem novērtēti ar A līmeni - šie komersanti veido 87% no valsts kopbudžeta ieņēmumiem. Vienlaikus 60 013 uzņēmumi jeb 44% ir ar B līmeni, bet 8727 jeb 6% - ar C līmeni. Tajā pašā laikā 4212 uzņēmumi jeb 3% no visiem bija jaundibināti, bet vēl 39 342 jeb 29% bija neaktīvie nodokļu maksātāji.

Reitinga sistēmas izveidi paredz 2023.gada 8.jūnijā Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām". Reitinga sistēma ir daļa no plašāku izmaiņu kopuma, ko paredz Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda reformu pasākumi un investīciju projekti ēnu ekonomikas apkarošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu