Tukuma novadā reorganizēs septiņas izglītības iestādes

LETA
Papildināts 10:26, 5. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Tukuma novada dome nolēmusi reorganizēt septiņas izglītības iestādes.

Engures vidusskolu pašvaldība noteikusi par pieejamības izglītības iestādi, saglabājot vispārējās vidējās izglītības pakāpi. Izvērtējot Engures vidusskolu, secināts, ka izglītojamo skaits izglītības iestādē ir bijis stabils - ap 230 skolēniem, tomēr 2023./2024. mācību gadā izglītojamo skaits samazinājies. Vidējās izglītības posmā izglītojamo skaits pēdējo piecu gadu periodā ir svārstījies no 36 izglītojamajiem 2019./2020. mācību gadā līdz 29 izglītojamajiem 2021./2022. un 2023./2024. mācību gadā.

Attālums līdz tuvākajām vispārējās izglītības iestādēm ir 20 kilometri līdz Mērsraga vidusskolai un 25 kilometri līdz Tukuma vidējās izglītības iestādēm. Skola varot nodrošināt dienesta viesnīcas pakalpojumus. Centralizēto eksāmenu rezultāti 2022./2023. mācību gadā atsevišķos mācību priekšmetos esot bijuši vidēji augstāki nekā valstī vai novadā.

Ņemot vērā Engures vidusskolas ģeogrāfisko atrašanās vietu, kā arī iespējamu Mērsraga vidusskolas reorganizāciju, kuru gan Talsu novads ir apturējis, nepieciešams saglabāt Engures vidusskolu kā vispārējās vidējās izglītības iestādi, uzskata Tukuma pašvaldība.

Jaunpils vidusskola no 2025.gada 1.septembra tiks reorganizēta par pamatskolu, saglabājot arī pirmsskolas izglītības pakāpi, kā arī nodrošinot iespēju Jaunpils vidusskolas vidējās izglītības pakāpes izglītojamajiem 2024./2025. mācību gadā pabeigt 12. klasi.

Tukuma 3.pamatskolā nolemts palielināt paralēlklašu komplektu skaitu. No 1.septembra tiks pārtraukta pirmsskolas programmas īstenošana un ar 2024./2025. mācību gadu ēkā, kurā šobrīd izvietotas pirmsskolas izglītības grupas, tiks nodrošināta pamatizglītības programma. Pašreizējiem Tukuma 3.pamatskolas pirmsskolas programmas izglītojamajiem tiks nodrošināta iespēja turpināt izglītības procesu pirmsskolas izglītības iestādē "Vālodzīte".

Cēres pamatskola no 1.septembra tiks reorganizēta par sākumskolu, īstenojot izglītības programmu līdz 6.klasei un saglabājot pirmsskolas izglītības pakāpi.

No 1.septembra Pūres pamatskolā varēs iegūt izglītību līdz 9.klasei, saglabājot pirmsskolas izglītības programmu īstenošanu Abavniekos.

Ar 1.septembri nolemts likvidēt Zemītes sākumskolu, to pārveidojot par pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi "Zemīte" un nosakot, ka tajā ir trīs pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas vietas - Vānē, Matkulē un Zemītē.

Savukārt Sēmes sākumskolā no 1.septembra īstenos sākumskolas izglītības programmu līdz 3. klasei.

Nākamais darbs pašvaldībai ir transporta tīkla sakārtošana, lai bērniem pēc iespējas mazāk laika būtu jāpavada ceļā uz skolu, paudis Tukuma novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa.

Tukuma novada pašvaldībā ir 20 vispārējās izglītības iestādes: trīs sākumskolas (Zemītes, Sēmes un Milzkalnes), 11 pamatskolas (Cēres, Zantes, Džūkstes, Irlavas, Tumes, Smārdes, Pūres, Lapmežciema, Kandavas, Tukuma 3.pamatskola un Tukuma E.Birznieka - Upīša 1.pamatskola), piecas vidusskolas (Jaunpils, Engures, Zemgales, Kandavas un Tukuma 2.vidusskola) un viena valsts ģimnāzija - Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzija.

Domes sēdē tika lemts par skolām, kurās izglītojamo skaits ir kritiski mazs. Pēdējo mēnešu laikā, sadarbojoties ar izglītības iestāžu vadītājiem, tiekoties ar izglītības iestāžu darbiniekiem, pagastu pārvalžu vadītājiem, pagastu konsultatīvajām padomēm, vecākiem, pašvaldības vadību un deputātiem, ir veikta izglītības iestāžu izvērtēšana 38 dažādos kvantitatīvajos un kvalitatīvajos kritērijos - skolēnu skaits, sasniedzamība, pedagoģiskā personāla kapacitāte, izglītības programmu nodrošinājums, izglītības iestādes finansējums un citi, veikta risku un iespēju apzināšana, demogrāfiskās situācijas analīze un izglītojamo skaita dinamikas izpēte par iepriekšējiem septiņiem gadiem un izglītojamo skaita prognozēšana nākamo septiņu gadu periodam, klāsta pašvaldība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu