Spermatozoīdiem var palīdzēt sasniegt olšūnu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vīrieša auglību nelabvēlīgi var ietekmēt dažādi faktori. Ir situācijas, kad pāris ilgstoši cenšas tikt pie bērniņa, bet tas neizdodas un tiek izmantota medicīniskā apaugļošana, kuras laikā iespējams atlasīt spermatozoīdus ar labāko kustīgumu un morfoloģiju.

Laura Vagule, Klīnikas EGV Audu centra vadītāja, embrioloģe stāsta, ka vīrieša spermatozoīdu galviņas priekšpusē atrodas akrosomas reģions. Tajā ir vielas, kas šķīdina olšūnas membrānu. Ja spermatozoīds nav nobriedis, akrosomas reģions nav aktīvs. Tāpat ir situācijas, kad spermatozoīds sievietes ķermenī vēlas piestiprināties pārāk ātri, pirms sasniedzis olšūnu, - "savus resursus" ir izsmēlis un vairs nespēj tajā iekļūt. Visās šajās situācijas spermatozoīds nespēj iekļūt olšūnā un apaugļošanās nav iespējama.

Medicīniskajā apaugļošanā embriologi var vienu spermatozoīdu injicēt olšūnā (ICSI procedūra). Lai to veiktu, pirms šīs procedūras spermu attīra un atlasa tikai pašus labākos spermatozoīdus. Viens no jaunākajiem atlases veidiem ir membrānu metode, kas ir kā palīdzība spermatozoīdiem. Membrānu metodi ieteicams veikt, ja konstatēts palielināts spermatozoīdu DNS fragmentācijas indekss, bet ir laba spermas koncentrācija un kustīgums. Pēc apstrādes ar membrānu ierīci tiek atlasīti kustīgākie spermatozoīdi ar labāko morfoloģiju un funkcionalitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu