Latvijas Universitātes jauno ēku ekspluatācijā nodos vien nākamgad

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra jaunā Zinātņu māja.
Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra jaunā Zinātņu māja. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Universitāte (LU) ir vienojusies ar pilnsabiedrību "Rere BMV" Rakstu māju nodot ekspluatācijā 2025.gadā, informēja LU Akadēmiskā centra attīstības programmas nodaļā.

Līgums par Rakstu mājas būvniecību tika noslēgts 2020.gadā. Tehniskā projekta izstrādes laikā LU fakultātes aicināja palielināt ēkas kvadratūru līdz 28 700 kvadrātmetru platībā plānoto 26 000 kvadrātmetru vietā.

Rakstu mājas būvniecība sākās 2021.gada nogalē, un tika plānots tās durvis studentiem un akadēmiskajam personālam vērt vēl 2023.gadā.

Rakstu mājas būvniecība sākās 2021.gada nogalē, taču Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī un karadarbības dēļ būvniecības nozarē radās būtiski traucējumi izejvielu un būvizstrādājumu piegādēs.

To nepieejamības dēļ ievērojami strauji pieaugusi cena, un, līdzīgi kā citas valsts un pašvaldību iestādes, arī LU organizēja sarunas ar Rakstu mājas būvnieku, lai nodrošinātu objekta būvniecību un vienotos par solidāru izmaksu pieauguma kompensēšanu.

Vienošanos izdevās panākt pērn. Noslēdzot vienošanos, viena kvadrātmetra būvniecības izmaksas ir pieaugušas līdz 1670 eiro. 2020.gadā noslēgtais LU Rakstu mājas būvniecības līgums paredzēja viena ēkas kvadrātmetra izmaksas 1340 eiro apmērā. Kopējās projektēšanas, būvniecības un autoruzraudzības izmaksas sasniegs 47,8 miljonus eiro.

LU Rakstu māju finansē, izmantojot 2017. un 2018.gadā piešķirtos Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Padomes attīstības bankas finansējumu attiecīgi 30 un 11,5 miljonu eiro apmērā. Saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprināto LU Nekustamo īpašumu attīstības plānu 2021. - 2027.gadam, LU darbības konsolidācijas ietvaros var atsavināt īpašumus un iegūtos līdzekļus ieguldīt Akadēmiskā centra attīstībā. Līdz šim atsavināti īpašumi 17 miljoniem eiro apmērā un līdz 2027.gadam šī summa sasniegs 53 miljonus eiro, lēš LU.

Turpmākai LU Akadēmiskā centra attīstībai šobrīd aktīvi notiek finansējuma piesaiste. Galvenie finansējuma avoti būšot starptautiskās finanšu institūcijas, Eiropas Savienības fondi, citi valsts un publiskā sektora atbalsta mehānismi, kā arī publiskā un privātā partnerība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu