Kanāda un Zviedrija atjaunos finansējumu ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūrai (2)

Papildināts
TVNET/LETA/DPA
Papildināts 11:39, 9. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS

Kanāda un Zviedrija nolēmusi atjaunot finansējumu ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūrai (UNRWA), lai gan turpinās izmeklēšana par organizācijas darbinieku saistību ar terorismu.

Kanādas valdība, kas oficiāli apstiprinājusi nodomu atjaunot maksājumus UNRWA, to pamatoja ar "katastrofālo situāciju Gazā", paziņoja Kanādas attīstības lietu ministrs Ahmeds Husens.

UNRWA centieni noskaidrot faktus par aizdomām pret daļu tās darbinieku un uzraudzības un atbildības pasākumu uzlabošana ir atzīstama. Kanāda turpinās cieši sadarboties ar palīdzības organizāciju un ANO, lai panāktu reformu īstenošanu.

Arī Zviedrija sestdien paziņoja, ka atjaunos finansējumu UNRWA, pirmo maksājumu plānojot 200 miljonu kronu (17,9 miljoni eiro) apmērā. Kopumā Zviedrijas valdība šogad UNRWA piešķīrusi 400 miljonus kronu.

Lēmums atjaunot finansējumu pieņemts, jo Zviedrija esot saņēmusi apliecinājumus, ka aģentūrā tiek veiktas papildu izdevumu un darbinieku pārbaudes, informēja Zviedrijas valdības preses dienestā.

Lai varētu atjaunot palīdzības maksājumus, UNRWA ir piekritusi "atļaut kontroli, neatkarīgus auditus un stiprināt iekšējo uzraudzību un papildu personāla kontroli".

Kanāda, Zviedrija un vēl vairākas valstis, arī ASV un Vācija, iesaldēja finansējumu UNRWA pēc tam, kad Izraēlas valdība izteica smagas aizdomas par ANO aģentūras darbiniekiem.

Šomēnes par finansējuma atjaunošanu 50 miljonu eiro apmērā paziņoja Eiropas Komisija.

Janvārī Izraēla apsūdzēja 12 UNRWA darbiniekus par saistību ar palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" 7.oktobrī sarīkoto slaktiņu.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ir solījis visaptverošu UNRWA darbības izmeklēšanu un atlaidis dažus tās darbiniekus.

Situācijas noskaidrošanai ir sāktas divas atsevišķas izmeklēšanas.

UNRWA paziņoja, ka nekavējoties izbeigusi darba attiecības ar vairākiem darbiniekiem.

1949.gadā izveidotā UNRWA sniedz atbalstu palestīniešu bēgļiem. Šajā aģentūrā strādā vairāk nekā 30 000 cilvēku, tai skaitā 13 000 Gazas joslā vien.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu