Orbāns: Tramps pēc atgriešanās prezidenta amatā vēlas pilnībā pārtraukt palīdzību Ukrainai (11)

TVNET
Papildināts 20:01, 11. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns un ASV bijušais prezidents Donalds Tramps.
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns un ASV bijušais prezidents Donalds Tramps. Foto: ZOLTAN FISCHER/AFP

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš pagājušajā nedēļā Floridā tikās ar Amerikas Savienoto Valstu prezidenta amata kandidātu Donaldu Trampu, Ungārijas televīzijai paziņojis, ka Tramps pēc atgriešanās prezidenta amatā grasās pilnībā pārtraukt palīdzību Ukrainai.

"Viņš vairs nedos ne centa karam. Tādēļ karš beigsies, jo acīmredzami, ka Ukraina nevar stāvēt pati uz savām kājām," spriedelējis Orbāns.

"Ja ne amerikāņi, ne eiropieši nedos naudu un ieročus, tad karš beigsies. Un, ja amerikāņi nedos naudu, tad eiropieši vienatnē nav spējīgi finansēt šo karu, tādēļ tas beigsies," pauda Orbāns.

TVNET jau vēstīja, ka ASV prezidents Džo Baidens kritizēja savu priekšteci Donaldu Trampu, kurš, visticamāk, būs republikāņu kandidāts novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, par piektdien, 8. martā, notikušo tikšanos ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, norādot, ka Ungārijas valdības vadītājs "vēlas diktatūru".

Demokrātu partijas priekšvēlēšanu kampaņas pasākumā Baidens norādīja, ka Tramps tiekas ar "Ungārijas Orbānu, kurš skaidri pateicis, ka, viņaprāt, demokrātija nefunkcionē un viņš vēlas diktatūru".

"Manā skatījumā nākotne ir tad, ja mēs aizstāv demokrātiju, nevis to graujam," piebilda Baidens.

Baidens arī kritizēja Trampa izteikumus, ka viņš ļautu Krievijai darīt jebko ar NATO dalībvalstīm, kas neizpilda alianses saistības par finansējumu aizsardzībai.

Orbāns piektdienas vakarā sociālajos tīklos publicēja fotogrāfijas un videoierakstus no tikšanās ar Trampu viņa rezidencē "Mar-a-Lago", izmantojot Trampa priekšvēlēšanu saukli "Padariet Ameriku atkal lielisku, prezidenta kungs!".

"Nav neviena labāka, gudrāka vai labāka līdera par Viktoru Orbānu. Viņš ir fantastisks," videoierakstā redzamajā runā jūsmo Tramps.

"Viņš nav pretrunīgi vērtējams, jo viņš teica: "Tā tas būs," un ar to viss beidzās. Viņš ir priekšnieks," piebilda bijušais ASV prezidents.

"Vizītes laikā tika uzsvērta attiecību veidošana starp amerikāņu un ungāru konservatīvajiem, kā arī ieguvumi, ko varētu dot prezidenta Trampa ievēlēšana novembrī," komentēja Orbāna palīgs Gladens Papins.

Pēc tikšanās Orbāns uzsvēra, ka Tramps ir "miera prezidents".

"Mums - ungāriem - ir jāizdara tikai viens, proti, godīgi jāatzīst: pasaulei būtu labāk un Ungārijai būtu labāk, ja prezidenta kungs Donalds Tramps atgrieztos" pie varas ASV, paziņoja Ungārijas premjerministrs.

Ungārija ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ir uzturējusi ciešus sakarus ar Kremli.

Orbāns regulāri iestājas par tūlītēju pamieru un miera sarunām, apgalvojot, ka Tramps, kurš iepriekš paudis apbrīnu Putinam, ir vispiemērotākais, lai rastu izeju no konflikta.

Ungārijas līderis sadusmoja citus ES līderus, septembrī tiekoties ar Putinu, un iepriekš ir iestājies pret Rietumu sankcijām pret Maskavu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu