"Bigbank": Pieaugušas pārdošanas cenas visās būtiskākajās nekustamo īpašumu kategorijās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nekustamo īpašumu sludinājumu portālos gads sācies ar izaugsmi. Ir pieaugušas pārdošanas cenas visās būtiskākajās nekustamo īpašumu kategorijās, tai skaitā sērijveida dzīvokļiem, janvārī kāpušas arī prasītās īres maksas, informēja "Bigbank" pārstāvji, atsaucoties uz nekustamo īpašumu analīzes rīka "Cenu banka" apkopotajiem datiem.

Kaut arī 2023.gada nogalē salīdzinājumā ar tendencēm pēdējos trīs gados darījumu aktivitāte bija zema, tas pēdējā ceturksnī gandrīz neietekmēja vidējo cenu par kvadrātmetru. Raugoties uz visa gada kvadrātmetra cenu datiem, jaunbūvēs tās pieauga par 12-15%, taču sērijveida dzīvokļiem samazinājās par 6%.

Pagājušajā gadā kopējā Rīgas nekustamo īpašumu pārdošanas darījumu summa samazinājās par 9%. Vienīgā kategorija, kurā pārdošanas kvadrātmetra cenas pieauga, bija jaunbūves, šajā segmentā visvairāk saruka arī kopējā darījumu summa - par 13,4%.

Sērijveida māju projektos, tostarp 103., 104., 119., 467., 602., Brežņeva laika, čehu, franču, Hruščova laika, lietuviešu, mazģimeņu un specprojektos kopējā notikušo darījumu summa pērn nokritās par 7,3%, taču tas neietekmēja pieprasījumu - piedāvājums palika nemainīgs.

"Cenu banka" izceļ arī samērā būtisko darījumu summas un skaita kritumu pirmskara laika projektos, proti, daudzdzīvokļu mājās, kas būvētas līdz 20.gadsimta vidum un kuras nav renovētas vai renovētas līdz 2000.gadam. Renovētajos pirmskara projektos pieauga gan darījumu skaits, gan summa.

Īres maksas 2023.gadā paaugstinājās gan jaunbūvēs, gan sēriju namos, tomēr pieaugums pret 2022.gadu izrādījās mērenāks par prognozēto, un bija 2-7%.

Pēc "Cenu bankas" datiem, hipotekārie kredīti 2023.gadā tika izmantoti aptuveni 37% darījumu - par četriem procentpunktiem mazāk nekā 2022.gada, kad kredītiestāžu izsniegtie kredīti mājokļa iegādei bija izsniegti 41% gadījumu.

"Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs Edgars Surgofts skaidro, ka galvenos ar nekustamo īpašumu saistītos tēriņus var iedalīt vismaz trīs daļās. Pirmkārt, remonts un uzturēšana, otrkārt, komunālie maksājumi, treškārt, mājokļa kredīta maksājumi. Piemēram, pērn strauji pieauga gan būvniecības, gan būvmateriālu izmaksas, kas izskaidro to, kāpēc pircēji izvēlas dzīvošanai iespējami gatavākus mitekļus - lai varētu jau uzreiz dzīvot izvēlētajā mājoklī, neīrēt dzīvokli citviet un neuzņemties papildu tēriņus remontam. Tāpat jaunajos projektos dzīvokļi ir energoefektīvāki, kas optimizē komunālos maksājumus, piebilst Surgofts.

Bankas pārstāvis arī norāda, ka pašlaik pieaug tendence, ka jaunāki cilvēki - vecumā no 25 līdz 35 gadiem, kuri pašlaik mitekli īrē, vēlas iegādāties savu pirmo dzīvokli. Turklāt nereti aizdevums mājokļa iegādei ir pirmās kredītsaistības. Daļēji tas var būt saistīts ar pieejamo "Attīstības finanšu institūcijas "Altum""atbalstu jaunajām ģimenēm, jo ar to pirmā iemaksa ir tikai 5%.

Vidējās darījumu summas pērn ir nedaudz pieaugušas arī vairākiem gada nogalē notikušiem jaunbūvju darījumiem teritorijās, kurās iekļautas šādas apkaimes - Avoti, Brasa, centrs, Grīziņkalns, Ķīpsala, Mežaparks, Pētersala-Andrejsala, Skanste un Rīgas vecpilsēta.

Pērn Rīgā populārāko jauno projektu apkaimju tops liecina, ka visvairāk darījumu noticis Centrā, kur reģistrēts arī kāpums pret 2022.gadu. Iecienīti bija mājokļi arī Teikā, nu jau bijušajā Maskavas forštatē, Dreiliņos un Avotos.

"Cenu banka" ir nekustamā īpašuma tirgus analīzes rīks, kas vienā datubāzē apvieno visus notikušos darījumus, sludinājumu arhīvu un profesionāļu komentārus. Pārskatā sagatavošanā tiek izmantotas "Cenu bankas" iekšēji uzturētās datubāzes, kuru pamatā ir Zemesgrāmatā reģistrētie darījumi ar nekustamajiem īpašumiem, kā arī populārāko sludinājumu portālu arhīvs.

Kopējā darījumu skaitā tiek iekļauti visi darījumi, kas notikuši un reģistrēti Zemesgrāmatā konkrētajā laikā.

"Bigbank" ir Igaunijas banka, kas izvērsusi darbību ārpus Igaunijas, izveidojot filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Bulgārijā, kā arī piedāvājot pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu