Inflācija ir sāpīga tēma. Ja pēc veikala apmeklējuma redzam, ka maciņš kļuvis ievērojami plānāks, bet oficiālā statistika vēsta par salīdzinoši nenozīmīgu cenu pieaugumu, tas rada neizpratni. Tāpēc ir alternatīvi indeksi, kā vienkāršāk parādīt pirktspējas atšķirības – tādi kā, piemēram, slavenais "Big Mac Index".

Īpaši TVNET+ lasītājiem Financenet biznesa sadaļa ir izstrādājusi savu eksperimentālo rādītāju – "Sviesta indeksu". Un, lūk, ko tas parāda!

Tomēr neaizmirsīsim, ka cilvēka vajadzības neaprobežojas tikai ar sviestu. Ja to uzsmērēsi uz maizes un pievienosi vēl desu, bilde kļūs interesantāka.

Foto: TVNET GRUPA

Piemēram, izrādās, ka cenu kritums kopš pagājušā gada vidus nav tik būtisks, kā sākotnēji likās pēc mūsu "Sviesta indeksa". Tas liecina, ka, paplašinoties iepirkumu grozam, cenu krituma efekts samazinās.

Turklāt, ja maizei un sviestam pievieno desu, kļūst skaidrs, ka cenas kopš šī gada sākuma ir pat sākušas lēnām kāpt.

Kurš produkts tieši jums vislabāk ilustrē cenu pieaugumu? Izvēlieties savu atbildi aptaujā vai rakstiet mums šeit!

*Sviesta indeksa aprēķinā izmantoti Centrālās statistikas pārvaldes oficiālā statistikas portāla atvērtie dati: dati par atalgojumu – šeit, dati par pārtikas cenām – šeit, dati par inflāciju – šeit.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X