Ķīna sāk atteikties no Krievijas oglēm (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ķīna ir sākusi aizsargāt iekšējo tirgu no Krievijas oglēm, kas šajā tirgū nonākušas pēc Eiropas valstu noteiktā embargo. Tāpat tiek apturēta sadarbība ar kompānijām, pret kurām ASV noteikušas sankcijas, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Kopējais ogļu importa apjoms uz Ķīnā janvārī-februārī pieaudzis par 23% - līdz 74,5 miljoniem tonnu, savukārt šī resursa imports no Krievijas ir krities par 22% - līdz 11,5 miljoniem tonnu.

Ķīna kopš gada sākuma ir noteikusi nodevas ogļu importam, lai gan tas nav ietekmējis piegādes no citām valstīm, tostarp Indonēzijas un Austrālijas, ar ko ir parakstīta vienošanās par brīvo tirdzniecību.

Ķīna atcēla tarifus Krievijas oglēm 2022. gada maijā, kad strauji pieauga energoresursu cenas. Tas palīdzēja palielināt Krievijas ogļu piegādes līdz rekordlieliem apjomiem 2023. gadā. Tagad politika ir mainījusies, un Ķīna vēlas aizsargāt vietējās ogļu rūpniecības kompānijas no tirgus pārkaršanas, jo pati Ķīna ir sākusi iegūt ogles rekordlielos apjomos.

Turklāt februārī ASV noteica sankcijas pret lielākajām Krievijas ogļu kompānijām – SUEK un “Mečel”. Pēc “Bloomberg” informācijas, tas arī attur Ķīnas pircējus iegādāties Krievijas ogles, ņemot vērā, ka pret šī resursa pircējiem var tikt noteiktas sekundārās sankcijas, kā rezultātā kompānijas var zaudēt piekļuvi transporta vai banku pakalpojumiem.

Krievija gan joprojām būs otrs lielākais ogļu piegādātājs, atpaliekot vien no Indonēzijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu