Globālajos finanšu tirgos pēdējā pusgada laikā kakao pupiņu cenas ir trīskāršojušās. Pēc matemātiskās loģikas, tam vajadzētu nozīmēt, ka kakao plantācijām izdosies nopelnīt vairāk naudas un mazināt nabadzību. Tomēr tas nav tik vienkārši, un augstās kakao cenas diez vai uzlabos kakao plantācijās strādājošo dzīves līmeni.

Otrdienas, 26. marta, vakarā kakao cenas sasniedza jaunu rekordu – 10 000 dolāru par vienu tonnu kakao pupiņu. Tas nozīmē, ka kakao finanšu tirgos ir kļuvis dārgāks pat par varu, kas tika tirgots par 8700 dolāriem tonnā. Salīdzinot ar laiku pirms gada, šī aktīva cenas ir kāpušas ievērojami. 2023. gada martā kafijas pupiņu cena svārstījās ap 2500 – 3000 dolāriem par tonnu.

Oficiālā versija, kādēļ pašlaik ir vērojams tik liels kakao cenas kāpums biržā, – šādi tirgus reaģējot uz slikto kakao pupiņu ražu galvenajās kakao audzētājvalstīs Rietumāfrikā. Tāpat pastāv bažas, ka jau trešo gadu pēc kārtas pasaules tirgū būs vērojams kakao pupiņu deficīts.

Eiropai jārēķinās, ka cenu kāpums ir nenovēršams. “Rabobank” eksperts Pols Džouls brīdina, ka pasaule var pieredzēt 60 gados lielāko kakao pupiņu deficītu, un šis efekts būs redzams 2025. gada sākumā. 

Vēl viens variants, ar ko saskarsies patērētāji, - “šrinkflācija” (shrink – sarukt), kas izpaudīsies kā mazāks šokolādes apjoms par līdzšinējo vai lielāku cenu. Kompānijas var arī mainīt produktu saturu, samazinot kakao apjomu tajā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X