Šogad gaidāma neparasti agra ziedēšana Pakrojas ziedu festivālā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pakrojas muiža pašlaik ir unikālā ziedu festivāla gaidās. Jau maija sākumā plašu muižas teritoriju izdaiļos rekordliels tulpju un pavasara ziedu festivāls, kurā vienlaikus ziedēs vairāk nekā 5 miljoni ziedu. Taču precīzu sākuma datumu joprojām ir grūti paredzēt – pazīmes liecina, ka tas var būt ļoti agri.

 “Katru gadu ķeramies klāt gan jautrai, gan vienlaikus problemātiskai spēlei ar dabu: klimata pārmaiņas arvien vairāk padara neiespējamu paredzēt patieso pavasara atnākšanu, ziedēšanas sākumu, tāpēc vēl uzmanīgāk vērojam zīmes, minam un nepacietīgi gaidām. Tāpat gaida desmitiem tūkstošu cilvēku Lietuvā un Latvijā, kuri, tiklīdz izdzirdējuši, ka - "jau", straumēm piepilda muižu un tās parku. Šogad pirmie ziedi negaidīti atvērās īsi pirms Lieldienām, kad marta beigās pēkšņi iestājās ļoti silts laiks, tāpēc iespaidīga miljoniem ziedu krāsu eksplozija var notikt arī agrāk nekā citgad. Parasti narcišu un citu pavasara puķu ziedēšanas kulminācija ir maija sākumā, taču šobrīd ziedi atplaukst arvien straujāk, tāpēc modrību nezaudējam katru dienu,” saka Pakrojas muižas komanda.

Tulpju un pavasara ziedu festivālam jau ir uzticīgi pielūdzēji – viņi par ziedēšanu ik gadu uzzina pirmie.

„Festivālu veidojām sadarbībā ar atzītiem Nīderlandes puķu selekcionāriem, un tas jau ir kļuvis par skaistu tradīciju: mēs kļūstam par kopienu, kas kopā izbauda pavasara pārvērtības un dabas spēku. Šī kopiena ar katru gadu strauji aug,” komentē festivāla radošā direktore Kristīna Ivaņčenko. Muižā vienlaikus ziedēs vairāk nekā 250 veidu tulpju, narcišu, hiacinšu, vizbulīšu un citu pavasara puķu. Lielā ziedēšana sāksies ar vizbulītēm, narcisēm, hiacintēm, agrīnajām tulpēm, un, festivālam turpinoties, apkārtni iekrāsos dažādu tulpju šķirņu pārpilnība.

Foto: Publicitātes foto

Miljoniem ziedu veidos iespaidīgus attēlus un kompozīcijas. Īsti pavasara prieki! Šogad festivāls, kas notiks jau trešo gadu, priecēs ne tikai ar ziedu paklājiem, bet ar īstiem svētkiem: brīvdienās viesus sagaidīs orķestri, kas muzicēs tieši starp ziedošajiem laukiem, kā arī dejotāju un aktieru priekšnesumi.

Īpašu festivāla noskaņu radīs Lietuvas labākie pūšamo un jaukto instrumentu orķestri, svinīgi maršējot un dzīvajā izpildot visu laiku skaistākos pavasarim veltītos skaņdarbus. Festivāla laikā muižā būs iespēja aizceļot pagātnē un piedzīvot īstu 19. gadsimta muižas dzīvi: strādās un aicinās darboties amatnieku manufaktūras, ziedu restorāni un ziedu tūres, Žaldoks brūvēs alu, bet vēsturiskā spirta rūpnīca destilēs pasaulē godalgotus dzērienus.

Parfimērs gatavos smaržīgas eļļas no pirmajiem ziediem, dāmas varēs ietērpties antīkās kleitās, pa muižas brauktuvēm ripos karietes, muižas mehāniķi rādīs jaunākās Barona kolekcijas automašīnas. Zinātkārākajiem viesiem būs unikāla iespēja apskatīt īstu 19. gadsimta muižas ārsta kabinetu un viņa slepeno hobiju – panoptiku, kurā pats fon der Ropu personīgais ārsts bija sakrājis iespaidīgu dīvainību kolekciju.

"Ziedu skaistumu un vēsturisko izklaidi muižā papildina enerģiskais pavasara troksnis, ko ik dienu rada putni: strazdi, kas atgriezušies muižā, šogad jau riņķo ap simtiem krāsaino putnu būru, izvēloties sev mājvietu,” stāsta muižas pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu