"Situācija kļūst bezcerīga": Ķīnas bankas sankcijas pret Krieviju ievēro stingrāk, nekā nepieciešams (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas bankas ievēro sankcijas pret Krieviju pat stingrāk, nekā tas nepieciešams, liecina “The Moscow Times” veiktais pētījums.

Krievijas neatkarīgais medijs aptaujāja uzņēmējus – importētājus un noskaidroja, par kādām precēm tiek aizkavēti maksājumi un vai tie tiek atlikti uz nenoteiktu laiku.

Kopš februāra Krievijas kompānijas vien ar lielām grūtībām spēj pārskaitīt naudu Ķīnai. Dažiem importētājiem joprojām nav skaidrs, kur palikusi iepriekš samaksātā nauda, kas pārskaitīta februāra beigās – marta sākumā. Citiem uzņēmumiem grūtības rada fakts, ka Ķīnas bankas vairākas nedēļas pieprasa detalizētu dokumentāciju par precēm, kā arī maksājumu mērķi un garantijas, ka iegādāto produktu saņēmējs nekādā veidā nav saistīts ar Krievijas armiju vai militāri rūpniecisko kompleksu.

Turklāt Krievijas uzņēmumi nevar skaidri saprast, kāds maksājums tiks pieņemts un kāds ne. No Ķīnas banku sniegtajiem ziņojumiem, Krievijas banku un importētāju sniegtās informācijas var secināt, ka Ķīnas bankas nevēlas pieņemt samaksu par precēm ar konkrētu produkcijas kodu. Šīs preces nereti ir atrodamas ASV, Eiropas Savienības un to sabiedroto valstu sarakstā. Interesanti, ka Ķīna atsakās apkalpot atsevišķus maksājumus par precēm, kas nemaz nav Rietumu sankciju sarakstos.

Īpaši bezcerīga situācija ir ar precēm, kuru kods ir TN VED 88, – tie ir lidaparāti un kosmosa aparāti, kā arī to detaļas.

“Šī joma visa ir sankcionēta. Maksāt par šādu preču piegādi Krievijā no Ķīnas neviens pat nemēģinās,” sacīja avots aviācijas nozarē.

Problēmas, visticamāk, radīsies arī apmaksā par precēm ar kodu TN VED 84. Tas ir visu veidu darbgaldu, elektronikas un datortehnikas ražošanas aprīkojums, kā arī to detaļas.

“Sankciju sarakstos nav visa šīs kategorijas produkcija, taču mūsu praksē ir redzams, ka lielākā daļa Ķīnas banku, it īpaši lielākās bankas, tagad aptur vai atliek visus maksājumus, kas attiecas uz 84. koda precēm. Atsevišķi maksājumi gan “iziet cauri”, taču tas, visticamāk, ir saistīts ar kādām kļūmēm Ķīnas pusē,” skaidro Krievijas ārējās tirdzniecības operatora pārstāvis.

Līdzīgas problēmas novērotas ar 85. un 90. kodu precēm. Pirmā no tām ir elektronika un datortehnika, transformatori, ģeneratori, kā arī ierakstīšanas iekārtas un telefoni. Otrā grupa – optiskās, fotogrāfiskās, kinematogrāfiskās ierīces, mērīšanas un medicīnas instrumenti un aparāti.

Samaksāt par viedtālruņiem tiešā veidā Ķīnai pašlaik ir ļoti liela riska cienītāju nodarbe, lai gan sankcionēta ir tikai daļa šīs produkcijas – dārgākie aparāti. Liela Krievijas banka norāda, ka drīzumā nebūs iespējams veikt maksājumus par jebkāda veida elektroniku, jo nauda tāpat “kaut kur iestrēgst un līdz galamērķim nenonāk”.

Problēmas ir arī ar visiem šķidro kristālu ekrāniem (9013. kods), kā arī mērīšanas iekārtām. Medicīniskā tehnika nav Rietumu sankciju sarakstos, taču Ķīna to neļauj iegādāties tiešā veidā. Lai tiktu pie tās, Krievijai jāmeklē iespējas, kā to izdarīt caur trešajām valstīm. Krievijas medicīnas preču tirgotāji sūdzas, ka Ķīnas bankas kategoriski atsakās pieņemt maksājumus par šo sankciju sarakstos neesošo preču kategoriju.

Lielas problēmas martā ir vērojamas ne tikai ar automobiļu importu, bet arī ar auto rezerves daļu iepirkumiem. Un tas, neraugoties uz Ķīnas autoražotāju vēlmi audzēt savu daļu Krievijas tirgū.

“Ķīnas autoražotāju pārstāvniecības daļu maksājumu problēmas uzņem kā savu atbildības daļu. Tomēr, ja tu importē no Ķīnas kā neatkarīgais importētājs vai izplatītājs, rodas lielas problēmas. Nākas meklēt visādus variantus, kā tomēr veikt maksājumus un saņemt automašīnas,” stāsta kādas Krievijas kompānijas pārstāvis, kas nodarbojas ar Ķīnas auto tirdzniecību un izplatīšanu.

“Šajā situācijā mums atliek tikai cerība, ka būs tā, kā atsevišķi ierēdņi saka – “problēmas ir īslaicīgas, jo pēc ASV valdības pārstāvju vizītes Ķīnā viss nomierināsies un maksājumi atkal būs veicami ierastā kārtībā”. Kamēr tas nenotiks, jāspēlē spēle “izdomā, kā samaksāt”. Viss kļūst daudz ilgāks un izmaksā daudz dārgāk,” rezumē liela Krievijas importa uzņēmuma pārstāvis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu