Saeimas komisija atbalsta būtiskus ierobežojumus alkohola tirdzniecībā (31)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: bogubogu/Shutterstock

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot ieviest jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus - no pirmdienas līdz sestdienai to varēs tirgot no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās - no plkst.10 līdz 18.

Alkohola tirgošanas laika ierobežojumi nebūs tieši sasaistīti ar darba dienām, brīvdienām vai svētku dienām, jo tas sarežģītu regulējumu.

Tas nozīmē, ka piemēram, 1.maija brīvdienā, kas iekrīt darbadienā, alkoholu būs iespējams iegādāties līdz plkst.20.

Pašlaik alkohols mazumtirdzniecībā Latvijā ir pieejams visas nedēļas dienas no plkst.8 līdz 22.

Nolemts atbalstīt augstāk minēto pieeju, jo, kā skaidroja Saeimas Juridiskā biroja jurists, ja būtu izvēlēta citāda pieeja - ar darba dienu, brīvdienu un svētku dienu dalījumu -, tad būtu grūtāk atrast saskanīgu regulējumu, piemēram, saistībā ar pārceltajām darba dienām.

Komisijas deputātu diskusijās par labu tam, lai svētdienā noteiktu ierobežojumu līdz plkst.18, tika norādīts, ka sākotnēji virzītais piedāvājums līdz plkst.15 būtu pārāk milzīgs, riskējot ar to "aizrīties" un nespēt sagremot. Deputāte Zane Skujiņa-Rubene (JV) norādīja, ka, ja arī viņas atbalstītais ierobežojums svētdienā līdz plkst.18 nedos vajadzīgos rezultātus, tad nākotnē būs iespējams atgriezties pie šī jautājuma un noteikt stingrāku ierobežojumu līdz plkst.15.

Arī deputāte Ramonda Petraviča (LPV) pauda atbalstu ierobežojumam svētdienā līdz plkst.18 nevis plkst.15. Svarīgi risināt to, ka Latvijā tik daudz cilvēku alkoholu lieto pārmērīgi, taču pārāk plaši ierobežojumi nebūtu vietā, secināms no Petravičas teiktā, politiķei arī vēršot uzmanību alkohola lietošanas pieejai Spānijā.

Tikmēr deputāte Ingrīda Circene (JV) akcentēja ļoti negatīvās sekas, tajā skaitā, ka alkohola lietošana noved arī pie vardarbības un atsevišķos traģiskos gadījumos pat pie ģimenes locekļu nogalināšanas. Tomēr atbalstu nesaņēma politiķes aicinājums saglabāt iepriekš apakškomisijā atbalstīto stingrāko ierobežojumu, kas svētdienās alkohola tirdzniecību būtu ļāvis līdz plkst.15.

Debates komisijas sēdē brīžam "sita augstus viļņus", alkohola nozares pārstāvjiem no veselības jomas darbiniekiem izpelnoties pārmetumus par aplamību, nepatiesības paušanu. Savukārt kādam veselības jomas pārstāvjiem tika netieši aizrādīts par nevajadzīgiem personīgiem apvainojumiem, bet kāda cita izteikums novērtēts kā demagoģija.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis aicināja atbalstīt to, ka svētku dienās alkohola tirdzniecība būtu atļauta tikai līdz plkst.15. Alkohola lietošana tieši vairākas svētku dienas pēc kārtas rada vislielākos riskus, cilvēkiem nonākot līdz akūtiem stāvokļiem, hospitalizācijai, tāpat tieši pirmdienās palielinās darba nespējas lapu skaits, visdrīzāk, alkohola lietošanas izraisītās aritmijas un paaugstināta asinsspiediena dēļ, skaidroja VM parlamentārais sekretārs.

Arī Circene norādīja, ka šodien komisijas atbalstītā pieeja nerisina problēmu ar pārāk lielu alkohola lietošanu ilgāku svētku pēdējā dienā.

Latvijas Alus darītāju valdes priekšsēdētājs Pēteris Liniņš savukārt uzsvēra, ka jau agrāk ievestie laika ierobežojumi tika pamatoti ar mērķi samazināt alkohola patēriņu, bet tas it kā neesot samazinājies. Liniņš uzsvēra, ka nozares vārdā kategoriski neatbalsta darba laika ierobežojumus svētku dienās un svētdienās.

Arī Latvijas Alkohola nozares asociācijas pārstāvis Dāvis Vītols norādīja, ka alkohola tirgošanas laika ierobežojumi neesot efektīvi, jo 60% cilvēkiem jau ir izveidoti alkohola krājumi un nozares rīcībā esošas aptaujas dati liecinot, ka pēc jauniem ierobežojumiem 4% mazāk pirks alkoholu, bet 18% pirks vairāk, veidojot krājumus.

Cits alkohola nozares pārstāvis vērsa uzmanību, ka iedzīvotājiem ir iespējams par ne ļoti lieliem līdzekļiem mājās uztaisīt tehnisko risinājumu alkohola izgatavošanai un ka daži cilvēki jau pašlaik šādu pieeju izmanto.

Savukārt veselības jomas pārstāve sēdē akcentēja, ka alkohols rada vairākus vēža veidus, kā arī sīkāk iezīmēja dažādas citas veselības problēmas, ko rada alkohola lietošana un kāpēc tā būtu jāierobežo.

Veselības ministra padomnieks Pēteris Apinis akcentēja, ka ar līdzšinējo regulējumu un atbilstošu ierobežojumu nenoteikšanu tiek grautas Latvijas iedzīvotāju darba spējas un veikta tautas nodzirdīšanu.

Komisija jau iepriekš atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Patlaban alkoholu var nopirkt personas no 18 gadu vecuma.

Vienlaikus komisija atbalstījusi priekšlikumu, kas paredz izņēmuma gadījumus, lai netiktu ierobežotas pilngadīgu personu darba iespējas pārtikas aprites un sabiedriskās ēdināšanas nozarē, kā arī netiktu ietekmēta profesionālās izglītības programmas praktiskās daļas apguve, kurā cita starpā izglītojamam varētu tikt uzdoti arī uzdevumi saistībā ar alkoholisko dzērienu apriti.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu