Somijas pieredze: pēc akcīzes nodokļa palielināšanas ievērojami samazinājies limonādes patēriņš

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pēc Somijas Tirgus izpētes centra datiem, saldumu aplikšana ar lielāku nodokli ir piespiedusi patērētājus mainīt savus paradumus un pāriet no saldinātajiem dzērieniem uz bezalkoholiskajiem dzērieniem bez cukura, vēsta laikraksts “Helsinkin Sanomat”.

2011. gadā Somijā tika ieviests lielāks akcīzes nodoklis saldumiem, saldējumam un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kas satur cukuru. Gadu vēlāk Somijas valdība atkārtoti cēla nodokļa likmi.

Tā rezultātā par vidēji desmit procentiem pieauga saldējuma un saldumu cenas, taču tas faktiski nemainīja patērētāju paradumus, jo saldumi tika pirkti tikpat aktīvi kā iepriekš. 2017. gadā Somija atteicās no akcīzes nodokļa saldumiem, un arī tas patēriņa paradumus nemainīja.

Akcīzes nodoklis saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem gan spēja ietekmēt patēriņa līmeni. 2014. gadā valdība palielināja nodokli bezalkoholiskajiem dzērieniem, kas satur cukuru, bet dzērieniem ar cukura aizstājējiem nodoklis mainīts netika. Pēc nodokļa likmes kāpuma bezalkoholisko dzērienu patēriņš palika nemainīgs, taču samazinājās saldināto dzērienu patēriņš, jo cilvēki vairāk sāka iegādāties dzērienus bez cukura.

Ekspertu domas gan dalās par to, vai saldināto dzērienu patēriņa samazināšanās ir saistāma ar nodokļa kāpumu, vai arī patērētāju paradumi ir mainījušies kādu citu iemeslu dēļ. Arī pašlaik Somijā cukuru saturošajiem dzērieniem ir augstāks nodoklis nekā dzērieniem bez cukura.

2020. gadā Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus akcīzes nodokļa likumā, kas paredzēja no 2022. gada bezalkoholiskajiem saldinātajiem dzērieniem palielināt akcīzes nodokļa likmi.

Grozījumi noteica, ka nodokļa likme par 100 litriem dzēriena ir 7,4 eiro, ja uz 100 mililitriem dzēriena cukurs ir līdz astoņiem gramiem. Savukārt, ja cukura daudzums ir virs astoņiem gramiem uz 100 mililitriem dzēriena, tad par 100 litriem šāda dzēriena likme būs 14 eiro apmērā.

Savukārt tiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, kuru sastāvā ir citas saldinātājvielas, akcīzes nodokļa likme paredzēta tādā pašā apmērā kā visiem bezalkoholiskajiem dzērieniem līdz šim - 7,4 eiro par 100 litriem dzēriena.

Likuma izmaiņas rosinātas, lai iedzīvotāji samazinātu bezalkoholisko dzērienu ar lielu cukura daudzumu patēriņu ikdienā, jo neveselīgs uzturs ar augstu cukura, arī sāls un piesātināto tauku daudzumu ir viens no hronisko neinfekcijas slimību riska faktoriem, pauduši priekšlikuma autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu