Nevajadzīgo mantu pārdošana, mājokļa īstermiņa izīrēšana un citi veidi, kā droši piepelnīties internetā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Krājot naudu noteiktam mērķim, vispirms cilvēki cenšas samazināt savus tēriņus un ietaupīt, kur vien iespējams. Raugoties uz savu finansiālo labklājību, arvien vairāk iedzīvotāju uzskata, ka tai ir tendence uzlaboties, un īpašs optimisms novērojams jauniešu vidū.

Pērn decembrī Luminor veiktā aptaujā noskaidrots, ka teju puse iedzīvotāju vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem 2024. gadā sagaida savas finansiālās situācijas uzlabošanos, tostarp meklējot alternatīvus papildu ienākumus. Reizēm tikai ar tēriņu samazināšanu nepietiek – Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča dalās ar idejām, kā iespējams drošā veidā gūt papildu ienākumus, pat neizejot no mājām.

“Mūsdienās pastāv plašas iespējas, kā gūt ienākumus, liekot lietā savas zināšanas, prasmes, laiku, mantas, nekustamo īpašumu vai naudu. Vienlaikus papildu peļņas meklētāji ir viegls ķēriens dažādiem krāpniekiem digitālajā vidē, tāpēc ir svarīgi zināt, kuri ienākumu gūšanas veidi ir drošāki un uzticamāki,” saka Jekaterina Ziniča. Viņa piemin vairākus veidus, kā piepelnīties, neizejot no mājām.

Savu nevajadzīgo mantu pārdošana

Ja jums mājās putekļus krāj neizmantotas, bet labas mantas, piemēram, grāmatas, spēles, apģērbs vai tehnika, tās ir iespējams pārdot internetā. Pārdošanai var izvēlēties kādu no populārākajām platformām (Andele Mandele, Facebook Marketplace vai ss.com), bet specifiskākas mantas var pārdot dažādās Facebook grupās, kur pulcējas cilvēki, kas interesējas par konkrētajām lietām, piemēram, dārzkopības, bērnu mantām vai tml.

“Tirgojot preces internetā, svarīgi atcerēties, ka arī krāpnieki var uzdoties par pircējiem, tāpēc ieteicams pārliecināties, vai pircējs ir uzticama persona, nesūtīt preci, pirms saņemta samaksa par to, kā arī neievadīt savas bankas kartes datus aizdomīgās lapās. Krāpnieki mēdz pārdevējiem sūtīt krāpnieciskas saites, kas izskatās kā pazīstamu kurjerdienestu lapas, bet patiesībā tiek izmantotas, lai nozagtu naudu no konta. Tāpēc visdrošāk būs tikties klātienē vai sūtījumu noformēt pašam oficiālajā kurjerdienesta mājaslapā,” stāsta Luminor eksperte.

Tiešsaistes kursi un dalīšanās pieredzē

Šobrīd populāra ir dažādu tiešsaistes lekciju pasniegšana, tāpēc, ja jums ir vērtīgas zināšanas vai pieredze kādā jomā, piemēram, dārzkopībā, būvniecībā, sportošanā, ceļošanā, kas varētu noderēt citiem, varat apsvērt iespēju nopelnīt, liekot tās lietā. “Šādu lekciju rīkošana interesentu grupām un pārdošana internetā var sniegt papildu ienākumus, taču tas prasa rūpīgu sagatavošanās darbu – sākot no auditorijas vajadzību un esošā piedāvājuma izpētes līdz kvalitatīva un saistoša satura sagatavošanai. Tāpat būtiski izvēlēties atbilstošus izplatīšanas kanālus – ievietot saturu pašam savā platformā vai sociālajos tīklos, kas ļaus pašam noteikt cenu un visus ienākumus paturēt sev, vai pārdot saturu īpašām kursu platformām, kas savukārt atbrīvos no rūpēm par mājaslapas uzturēšanu,” skaidro Jekaterina Ziniča.

Mājokļa īstermiņa izīrēšana

Ja jums ir nekustamais īpašums, varat izmēģināt īstermiņa īres iespējas, izmantojot tādas platformas kā Airbnb vai Booking. Tajās pats izīrētājs var noteikt gan cenu, gan īres periodus, līdz ar to varat izīrēt kādu brīvu istabu savās mājās, retāk izmantotu vasarnīcu vai lauku māju, kā arī savu mājokli, kamēr dodaties atvaļinājumā vai uz laukiem.

Tiešsaistes aptaujas

Papildu līdzekļus vai dāvanu kartes var nopelnīt arī, piedaloties interneta aptaujās vai fokusgrupās, ko organizē dažādi sabiedriskās domas un tirgus izpētes uzņēmumi, piemēram, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS vai tiešsaistes izpētes un komunikāciju kompānija Gemius. Bankas eksperte iesaka pirms dalības šādās aptaujās noteikti pārbaudīt, vai pētījumu uzņēmums ir īsts un uzticams, lai nenodotu savus datus krāpniekiem. Dubultai drošībai aptauju lapās varat izmantot īpaši šim nolūkam izveidotu e-pastu.

Ieguldījumi un noguldījumi

Ja papildu līdzekļi jums nav nepieciešami drīzā laikā un esat izveidojis uzkrājumu, ir vērts šo naudu noguldīt krājkontā vai termiņnoguldījumā uz noteiktu laiku, pēc kura saņemsiet garantētu un fiksētu procentu no šīs summas, vai finanšu tirgos, lai vairotu uzkrāto kapitālu. Tiem, kas vēlas paši izmēģināt investēt uzņēmumu akcijās, Luminor eksperte iesaka sākt ar nelielu summu un pamazām uzkrāt zināšanas par investēšanu, interesējoties par šo tēmu un sekojot līdzi jaunumiem. Ieguldījumi var kļūt par pasīvo ienākumu avotu ilgtermiņā, taču vienlaikus jāatceras, ka investīcijas vienmēr ir saistītas ar zināmu risku.

“Neatkarīgi no tā, kādu piepelnīšanās veidu izvēlēsieties, pirms tam ieteicams konsultēties ar Valsts ieņēmumu dienestu, lai saprastu, kādos gadījumos un no kādas ienākumu summas ir jāsāk maksāt nodokļi,” atgādina Jekaterina Ziniča.

Jau vēstīts, ka "Luminor Bank" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, Baltijas valstīs strādāja ar peļņu 194,7 miljonu eiro apmērā, kas ir par 56,1% vairāk nekā 2022.gadā.

Latvijā strādā "Luminor Bank" filiāle. Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā. Banku kontrolē ASV investīciju kompānija "Blackstone".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu