LTRK neatbalsta JV piedāvājumu alkoholiskos dzērienus izvietot nodalītā tirdzniecības zāles zonā (3)

TVNET/LETA
Foto: Shutterstock

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) neatbalsta partijas "Jaunā Vienotība" (JV) iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz alkoholisko dzērienu izvietošanu nodalītā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā, vai, ja alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība organizējama, katru pircēju apkalpojot individuāli.

Kā pauda LTRK, biedrības ieskatā normatīvo aktu virzības procesā jāievēro, ka konceptuāli grozījumi iesniedzami tikai līdz otrajam lasījumam, bet trešajā lasījumā precizējamas tikai tehniskas detaļas. Turklāt LTRK nav saprotams, kāpēc sabiedrībai, tai skaitā komersantiem, ko iesniegtie priekšlikumi skar, būtībā ir dota viena darba diena, lai izvērtētu to ietekmi un ieviešanas iespējas, jo likumprojekts tiks skatīts atbildīgajā Saeimas komisijā otrdien, 28.maijā.

LTRK norāda, ka šāda rīcība liecina par to, ka atsevišķi likumdevēja pārstāvji ar savu rīcību aicina neievērot labas likumdošanas praksi.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš komentē, ka iesniegtie priekšlikumi ir ļoti satraucoši no vairākiem aspektiem. Viņš uzsver, ka likumdošanas procesā nav atbalstāma tāda prakse, kad uz trešo lasījumu tiek iesniegti konceptuāli priekšlikumi, kas pirms to iesniegšanas nav tikuši diskutēti ar nozari un būtiski maina spēles noteikumus. "Tāpat izskatās, ka trīs JV deputāti, vēloties neredzēt tirdzniecības vietās alkoholiskos dzērienus, nav spējuši ieraudzīt ar to ieviešanu saistītās izmaksas un to, ka kādam tas ir jāievieš arī praksē ", bilst Endziņš.

Vērtējot likumprojektu kopumā, LTRK ieskatā likumdevējam un izpildvarai primāri ir jāstrādā pie tādas politikas īstenošanas, kas vērsta uz sabiedrības izglītošanu un veselības pratības veicināšanu, nevis tādu ierobežojumu izstrādes, kas neveicinās būtisku alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanos, taču ticami veicinās nelegālā patēriņa pieaugumu. Turklāt biedru paustās aplēses norāda, ka minēto priekšlikumu ietekme varētu radīt vairākus miljonus eiro zaudējumus mazumtirdzniecības nozarei, jo lielākoties tirdzniecības vietas ir unikālas, kas varētu prasīt arī unikālus un sarežģītus risinājumus.

LTRK norāda, ka tirdzniecības nozarē tiek atbalstīts skaidrs, paredzams un samērīgs regulējums, kas veicina attīstību un rada labvēlīgus nosacījumus tirgotāju konkurētspējai. Tiesiskajam regulējumam tirdzniecības nozarē jābūt ar izpratni par uzņēmējdarbības vides apstākļiem, tam jābūt paredzamam, uzņēmējiem saprotamam un balstītam uz faktisko ietekmes izvērtējumu, uzver biedrībā.

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Kamerai kopumā ir apmēram 6000 biedru. LTRK ir Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas un Starptautiskās Tirdzniecības palātas biedre.

Jau ziņots, ka JV deputātu Ingrīdas Circenes, Zanes Skujiņas-Rubenes un Gata Liepiņa priekšlikums grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā paredz, ka alkoholiskie dzērieni izvietojami nodalītā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā vai, ja alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība organizējama, katru pircēju apkalpojot individuāli, tirdzniecības vietās ir aizliegts izvietot alkoholu tā, ka pircēji var šos dzērienus un to preču zīmes redzēt.

Lai nodrošinātu pircēju informēšanu par alkohola pieejamību un cenām, tirdzniecības vietā pēc pircēja pieprasījuma būtu pieejama informācijas lapa, kurā būtu norādīts produkta nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojuma vienībā.

Priekšlikums nosaka, ka nodalītajā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā izvietojams tikai alkohols, kā arī tādas preces, kas saistītas ar alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, dzērienu taras atvēršanas ierīces, dzērienu lietošanai paredzēti trauki.

JV deputāti vēlas, lai nodalītajā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā alkoholiskie dzērieni un to preču zīmes būtu novietoti tā, ka tie nav redzami veikala apmeklētājiem no pārējās tirdzniecības zāles telpas.

Jau ziņots, ka Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus, ar ko paredzēts būtiski ierobežot alkohola pieejamību.

Svarīgākais
Uz augšu