Cenu samazināšanās mājokļu tirgū kļuvusi par tendenci (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cenu samazināšanās kā Latvijas pirmreizējā, tā arī otrreizējā mājokļu tirgū jau kļuvusi par tendenci, bet mājokļu cenu atšķirība jaunajos un tipveida projektos tikai tagad kļūst izteikta, teikts ikmēneša avīzē par nekustamā īpašuma tirgu ''New Projects.lv'' jūlija numurā.

Jauno mājokļu tirgus Rīgā ir pietiekami inerts: būvnieki visiem spēkiem centušies saglabāt augstas cenas līdz pat 2007. gada beigām. Taču 2008. gada pavasarī ledus sakustējās arī pārnestā nozīmē: vairāki attīstītāji vienlaikus paziņoja par cenu samazināšanu savos projektos. Savukārt otrreizējā tirgū ''''cenu atlaides'''' sākas jau 2007. gada maijā.

Saskaņā ar ikmēneša avīzes par nekustamā īpašuma tirgu ''''New Projects.lv'''' informāciju, vidējo piedāvāto cenu samazinājums gada laikā pirmreizējā mājokļu tirgū galvaspilsētas mikrorajonos bija 11%, bet otrreizējā – 24%, 2008. gada maijā sasniedzot attiecīgi 1810 EUR/m2 un 1380 EUR/m2. Šobrīd vidējās otrreizējā tirgus cenas pielīdzināmas 2006. gada jūlijam, bet pirmreizējā tirgus cenas tā paša gada novembrim. Jāvērš uzmanība arī uz cenu starpības palielināšanos starp dzīvokļu cenām Rīgas jaunajos projektos un tipveida mājās. 2007. gada martā šī starpība bija niecīga, bet 2008. gada maijā tā bija ievērojami pieaugusi (gada laikā no 11% līdz 31%).

Tomēr vidējo piedāvāto un faktisko pārdošanas cenu starpība ir diezgan būtiska: tā svārstās 5-15% robežās. Tā notiek, jo cenu veidošanās process, tāpat kā iepriekšējos gados, notiek pēc principa ''''pielīdzināsimies pēc lielākā''''. Tikai šobrīd vērojama pretēja tendence: daudzi attīstītāji un pircēji ir gatavi slēgt darījumus, vadoties pēc vislētākā piedāvājuma.

Rīgas jaunbūvēs dzīvokļiem ar balto apdari vidējā svērtā cena (tās aprēķināšanā tiek ņemts vērā dzīvokļu skaits pārdošanā esošajos projektos) ir 1540 EUR/m2, bet ar pilnu apdari – par 36% dārgāk (2095 EUR/m2). Šāda cenu starpība skaidrojama ar to, ka dzīvokļi ar balto apdari pārsvarā pieder ekonomiskās klases projektu grupai, tāpēc to cenas ir vienas no zemākajām.

– Taisnības labad gan jāatzīst, ka lielākā daļa dzīvokļu, kas tiek piedāvāti ar pilnu apdari, būtībā droši pieskaitāmi tai pašai ekonomiskajai klasei, – teic kompānijas ''''BaltHaus'''' Analītikas nodaļas vadītāja Ludmila Zommere. – Un tas nozīmē, ka arī šāda mājokļa cenai nav jābūt tik augstai.

Samazinoties maksātspējīgam pieprasījumam, dzīvokļu piedāvājums palielinājās pirmām kārtām pirmreizējā tirgū - dzīvokļu skaits pārdošanā Rīgas mikrorajonos palielinājies gandrīz par ceturto daļu (24%) laikā no pagājušā gada vasaras, sasniedzot 3740 dzīvokļus. 44% piedāvājuma pieauguma nodrošināja tieši dzīvokļi, kas tika atbrīvoti pēc agrāk noslēgto pirkuma līgumu laušanas.

Otrreizējā tirgū konstatēta pretēja tendence, par ko liecina interneta portālu un plašsaziņas līdzekļu sniegtā informācija: sludinājumu skaits par īpašumu pārdošanu ir samazinājies. Kādēļ? To var izskaidrot ar faktu, ka cenu kritums joprojām turpinās. Bet tas potenciālos pircējus stimulē ieņemt nogaidošu pozīciju. Savukārt pārdevēji, šķiet, apņēmušies pārorientēties uz īres tirgu. Vai tā tiešām notiks, rādīs nākotne.

Tātad pastāvīgais dzīvokļu kvadrātmetra cenas pieaugums pēdējo gadu laikā ir ievērojami izsmēlis maksātspējīgo klientu pieprasījuma potenciālu. Neraugoties uz cenu samazināšanos, dzīvokļu cenas joprojām sasniedz tādu līmeni, kas lielākajai iedzīvotāju daļai nav pieejams. Ar lielu pārliecību var sacīt, ka cenas kā otrreizējā, tā arī pirmreizējā tirgū samazināsies vismaz līdz šā gada beigām.

Raksta pilnā versija ir publicēta mēneša avīzē par nekustamā īpašuma tirgu ''''New Projects.lv'''', jūlija numurā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu