7 stilīgākie «Troņu spēles» varoņi

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Episkās fantāzijas drāmas «Troņu spēle» pasaulē atklājas bagātīga dažādu kultūru ietekme. Tā ir pārpilna ar dažādiem slepeniem un teju neredzamiem simboliem, kas uzmanīgam vērotājam atklāj politiskās ainavas nianses.

Liela nozīme ir arī varoņu tērpiem, izšuvumiem, rotām un frizūrām. Tos uzmanīgi pētot, var atklāt katra nama «dzīves telpu», sabiedrotos, ienaidniekus, varas līkločus. Tērpi iet roku rokā ar varoņu mērķiem un intrigām. Pat pavisam sīkas detaļas var likt nojaust, kas reiz noticis, ko viņi domā, un, iespējams, ļauj paredzēt arī nākotni. Ja neesat tam pievērsuši uzmanību, tad pavērojiet pirmdien, 28.augustā, kad kanālā FOX būs skatāma 7.sezonas noslēguma sērija. Drīzāk jau minifilma, jo sērijas «Pūķis un vilks» garums būs 79 minūtes 43 sekundes.

Bet pirms tam izsekosim dažu varoņu stila pārvērtībām. Seriāla kostīmu māksliniece Mišela Kleptone iedvesmu meklējusi dažādos laikmetos un kultūrās teju visā pasaulē, sākot ar Japānu līdz pat inuītiem. Arī apģērbs ir spēcīgs ierocis; tas var maldināt par valkātāja motīviem, to var izmantot, lai aizsūtītu visus ellē vai paziņotu, ka turpmākās kontroles iespējas ir beigušās.

Dinerīsa Tārgārjena

Pūķu pavēlnieces Dinerīsas Tārgārjenas (Emma Klārka) stils ir kaut kur pa vidu starp triloģijas «Gredzenu pavēlnieks» ēterisko elfu karalieni Galadriēlu un «Star Treck» leņķveidīgajām formām. Dinerīsa patiešām ir viena no stilīgākajām dāmām «Troņu spēles» pasaulē, vismaz Rietmalā noteikti. Dinerīsā ir vairāk uguns nekā pūķa elpas. Viņa ir neatlaidīga cīnītāja, taču vienmēr pievērš uzmanību tam, kā izskatās, neatkarīgi no tā, vai ir tērpusies gaiši zilās drānās vai arī baltā kāzu kleitā. Kā atceramies, pirmajā sezonā Dinerīsai darīja pāri gan brālis, gan vīrs. Viņas tērpi bija darināti no dabiskiem materiāliem, kas atrodami Pūķu pavēlnieces dzimtajā zemē. Kāda kleita pat bija līdzīga tērpam, kādā Viseriss vēlējās redzēt seksa verdzenes Karaļa ostā.

Foto: Publicitātes foto

Vēlāk, otrajā sezonā, Dinerīsai jau ir jāizprot pašai sevi, savu pagātni un nākotni, jo viņa ir saskārusies gan ar nāvi, gan citiem zaudējumiem. Piemēram, tunikas veida tērps, ko papildina filigrāna zelta rota, lieliski raksturo viņas karalisko izcelsmi un gatavību cīnīties pret ienaidniekiem. Dinerīsa bieži valkā bezpiedurkņu drēbes, kas labi iederas tuksnesī, tādēļ Lanisteri blondajā skaistulē nekad nesaskata draudus. Taču patiesībā Pūķu karaliene ir gandrīz Serseja. Kad viņas satiekas, tad Dinerīsas koptēls signalizē: «Uzmanies!»

Foto: Publicitātes foto

Dinerīsai kļūstot spēcīgākai, mainās arī tērpu slēptā valoda. Arī pūķi tajos kļūst aizvien lielāki. Piektajā sezonā viņas apģērbs sāk līdzināties karaliskajām drānām. Septītajā sezonā Dinerīsas tērpos ir skaidri manāmas Tārgārjenu nama krāsas: pelēka, melna ar izsmalcinātu sarkanu apdari.

Foto: Publicitātes foto

"Shall we begin?" Dive deeper into the #GameofThrones Season 7 premiere. (Link in bio) #GoTS7

A post shared by gameofthrones (@gameofthrones) on

Serseja Lanistera

Sersejai (Lēna Hīdeja) kā karalienei, protams, nav nekādu problēmu parādīt un likt lietā savu varu, it īpaši, lai aizsargātu savu ģimeni. Viņa ir mazliet līdzīga viduslaiku monarhiem, kad tērpjas smagās karaliskās drānās ar gravētu plākšņu jostām. Sersejas metālcieto raksturu atklāj arī grezns, sarkans tērps ar metālisku apdari un atkailinātiem pleciem.

Foto: Publicitātes foto

Sersejas tērps viņas dēla karaļa Džofreja kāzās ceturtajā sezonā patiešām ietvēra daudzas «fantāzijas» tērpu detaļas: garas, plūstošas piedurknes, simboliskas rotas, platus svārkus. Ne velti Mišela Kleptone iedvesmu meklējusi viduslaikos. Taču biežāk Serseja šķiet nākusi no Tjūdoru un karalienes Elizabetes I laikiem (XVI gs.). Interesanti, ka toreiz sievietes bieži lika rokas uz krūtīm, lai atklātu greznās tērpu piedurknes, mēs redzam, ka Serseja dara to pašu. Šāds stils piešķir sievietēm varu un vienlaikus tās ierobežo.

Foto: Publicitātes foto

Protams, viens no traģiskākajiem stāstiem ir Sersejas sodīšana, kad Augstais Zvirbulis atņēma gan krāšņos tērpus, gan garos matus un dārglietas. Taču pēc tam īsie mati un daudz smagnējākie tērpi padara viņu daudz majestātiskāku.

Pēdējā sezonā Sersejas tērpi ir militāri un stingri, taču tādēļ ne mazāk sievišķīgi. Tos var uzskatīt arī par bruņām, kurām neviens netiek cauri - ne zobens, ne Eurons Greidžojs (Pilu Asbeks), ne arī kāds cits. Teju bruņām līdzīgie tērpi atklāj spēku un neatlaidību cīņā pret apkārtējo pasauli. Kleptone reiz teica par Serseju: «Es nezinu, cik viņa patiesībā ir stipra, bet viņa ļoti vēlas veidot šādu tēlu.»

Foto: Publicitātes foto

Uz pleciem Septiņu valstību karalienei guļ Lanisteru lauvas. Hmm... lauvas uz pleciem ir vēl kādam citam.

Džeimss Lanisters

Ja Sersejas karaliskā kārta ir feminizēta Lanisteru bruņu versija, ko papildina mazas lauviņas, tad viņas dvīņubrālis Džeimss Lanisters (Nikolajs Kosters-Valdau) ir īsts karotājs, kas vienmēr ir gatavs lēkt zirgā un sakaut ienaidniekus. Tieši tādēļ viņa plecus rotā lielas, pamanāmas lauvas. Loģiski, tās ir Lanisteru lauvas, kas var brīdināt, piemēram, Euronu: «Tu, protams, vari mēģināt atspēlēt Serseju, Euron, taču, ja nezini situāciju starp mums abiem, tad saskaņotās lauvas tev pateiks priekšā!»

Foto: Publicitātes foto

Kā Karaļa sardzes pārstāvis Lanisters cienīts un respektēts. Zelta bruņas, ko viņš valkā, visiem atgādina par viņa vietu Karaļa ostā un «karaļa bendes» reputāciju. Taču viņš nogalina arī ar savu apģērbu. Lanisteri vispār ir stilīgi ļaudis, taču sacensībās ar Serseju, šķiet, uzvar Džeimss - izcilā ādas mēteļa dēļ. Tas ir mazliet apnēsāts, taču jebkurā gadījumā atgādina Indianu Džonsu augstās modes skatē. Lanisteram piestāv zemes toņi, un mati vienmēr ir glīti sakārtoti.

Sansa Stārka

Zeltainais tērps, kas Sansai Stārkai (Sofija Tērnere) bija mugurā kāzu dienā ar Tīrionu, tiek uzskatīts par vienu no skaistākajiem visā «Troņu spēlē». Mišela Kleptone par to ieguva vairākus apbalvojumus, tostarp «Emmy» balvu. Sansa šajā brīdī bija pusceļā starp Stārku namu un pievienošanos Lanisteriem. Zeltainā krāsa simbolizēja to, ka Lanisteri tagad kontrolē naivo meiteni. Ja viņa mirst (protams, traģiski un nejauši), tad Lanisteri var sev pieprasīt Ziemmalu. Tātad - svarīgs bandinieks lielajā spēlē.

Foto: Publicitātes foto

Taču izrādās, ka garmatainā Sansa, kas cieta gan no Sersejas, gan karaļa Džofreja, gan psihopāta Ramseja, spēj atgūties. Viņa ir viena no retajām Rietmalā, kam kažokādas apkakles izskatās labāk nekā Džonam Sniegam. Pat vēl vairāk, tas ir viņas dabiskais stils. Izmaiņas atspoguļojas arī apģērbā: Tagad viņa apzināti valkā tumša, smaga samta tērpus ar drosmīgiem izšuvumiem, lai pierādītu, ka vairs nebūs upuris. Tie ir cieši noslēgti, neticami grūti novelkami. Tas ir ziņojums arī Petīram Beilišam: «Turies pa gabalu!»

Foto: Publicitātes foto

Kleptone atzīst, ka ciešās un platās jostas parāda to, ka jebkurš fizisks pieskāriens ir pilnīgi neiespējams. Sansa ir nolēmusi neļaut pagātnei ietekmēt nākotni, viņa ir pierādījusi sevi kā vērienīgu un strauju politisko līderi ar lieliem plāniem Ziemmalā. Iepriekš viņa neapzināti kopēja Sersejas matu sakārtojumu, bet tagad Sansa ir līdzīgāka mātei Katelīnai Stārkai. Viņa uztver sevi kā īstu un atbildīgu Ziemmalas saimnieci. Tādu pašu, kāda reiz bija viņas māte. Garā kaklarota beidzas ar smailu galu, kas ir mazāka Ārijas Stārkas zobena - Adatas - versija. Ziņa ir acīmredzama - Sansa ir ierindā, tāpat kā Dinerīsa, Ārija vai Serseja.

Foto: Publicitātes foto

Džons Sniegs

Nenoliedzami, Džons Sniegs (Kīts Haringtons) ir vispievilcīgākais Rietmalas puisis. Viņa brīnišķīgie, cirtainie mati vien ir ko vērti! Nakts sardzes sastāvā viņam bija jāvalkā melna uniforma, taču pat tā izskatījās stilīga, it īpaši platā kažokādas apkakle. Pēdējā sezonā cirtainie mati gan ir kļuvuši īsāki. Taču visa Ziemeļu mode ir stāsts par plecu līniju: jo tie ir lielāki un bagātīgāk klāti ar zvērādām, jo lielāks spēks varonim piemīt. Džona Sniega gadījumā, šķiet, viņa spēks nāk tieši no ausīm.

Foto: Publicitātes foto

Mārgerija Tīrela

Arī Mārgerija Tīrela (Natālija Dormena), šķiet, ir nākusi no viduslaikiem. Maigi pasteļtoņi, ziedu motīvi, gari un teju kārdinoši mati, ko īpašos gadījumos viņa uzsprauž kā neviens cits. Mārgerija ir jauna un skaista, līdz ar to viņai nav nepieciešams greznoties, lai justos kā karaliene. Viņas vienkāršās kleitas ir simbolisks pretstats Sersejas grezni izšūtajiem, smagajiem, ar metāla detaļām rotātajiem tērpiem. Taču, ja pieņem, ka apģērbs raksturo kāroto lomu, tad Mārgerija vienmēr ir zinājusi, ka vēlas būt karaliene.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Par vienu no skaistākajiem tērpiem visā «Troņu spēles» pasaulē zinātāji uzskata Mārgerijas kāzu tērpu ceturtajā sezonā: tā trēnu rotā simtiem ar rokām darinātu ziedu.

Foto: Publicitātes foto

Melisandra

Gaismas priesteriene Melisandra (Kerisa van Hautena) ir viens no noslēpumainākajiem tēliem «Troņu spēles» pasaulē. Viņas sarkanie tērpi simbolizē kalpošanu Gaismas dievam, kā arī vēlmi dzert asinis viņa vārdā. Jā, tagad Melisandra ir vāja, veca kundze ar baltiem, paplāniem matiem, bet savā velnišķīgajā jaunībā…

Foto: Publicitātes foto

Seriāla «Troņu spēle» 7.sezonas noslēguma sērija kanālā FOX skatāma pirmdien, 28.jūlijā, plkst. 22:00.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu