BBS apskats: darba tirgus dati ievērojami ceļ ASV dolāra vērtību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Negaidīti labie nodarbinātības dati ASV aizvadītajā nedēļā ievērojami pacēla ASV dolāra kursu attiecībā pret citām pasaules lielākajām valūtām. Tostarp eiro pašlaik pret ASV dolāru ir zemākā vērtība pēdējo 11,5 gadu laikā.

Piektdien tika paziņots, ka ASV februārī par spīti sliktiem laikapstākļiem un atlaišanām naftas nozarē tika radīti 295 tūktoši jaunu darbavietu, kas palīdzēja samazināt bezdarba līmeni līdz 5,5% salīdzinājumā ar 5,7% janvārī. Tas ir zemākais bezdarba līmenis ASV kopš 2008.gada maija. Bezdarba samazināšanās atspoguļoja gan jauno darbavietu radīšanu, gan to, ka samazinājās to cilvēku skaits, kas turpina meklēt darbu. Savukārt vidējais stundas atalgojums februārī salīdzinājumā ar janvāri pieauga salīdzinoši nedaudz - par 0,03 ASV dolāriem (0,03 eiro) līdz 24,78 dolāriem (22,39 eiro). Gada izteiksmē vidējais stundas atalgojums pieauga par 2%.

Tirgus dalībniekiem šie dati audzē cerības, ka ASV Federālo rezervu sistēma sāks paaugstināt bāzes procentu likmes jau jūnijā.

Savukārt eiro nekādus plusus nav sniedzis pat Eiropas Centrālās bankas (ECB) paziņojums, ka nākamnedēļ tā sāks savu plašo ekonomikas stimulēšanas programmu. ECB ceturtdien paziņoja, ka tās 1,1 triljonu eiro vērtā tā dēvētās kvantitatīvās mīkstināšanas programma tiks sākta pirmdien, 9.martā.

«ECB pārsteidza ar optimistiskām IKP prognozēm, kuras gan ir avansā paceltas uz augšu rēķinoties ar iepriekšējo un gaidāmo ECB pasākumu iespējamiem rezultātiem. Eiro no tā gan neko daudz neguva. Piektdien eiro cenu vēl zemāk noveda lieliskie ASV darba tirgus dati - februārī gaidīto 240 tūkstošu vietā ir 295 tūkstoši, bet bezdarba līmenis ASV samazinājies līdz 5,5%. Eiro cena pēc datu publicēšanas atzīmējās zem 1,09 dolāru atzīmes,» komentēja «SEB Bankas» Finanšu tirgus pakalpojumu vadītājs Andris Lāriņš.

Daži analītiķi prognozē, ka eiro un ASV dolāra vērtība varētu ar laiku kļūt līdzīga saistībā ar pieaugošo politikas atšķirību starp ECB un Federālo rezervju sistēmu.

Eiro vājumu ir spējis izmantot arī Krievijas rublis. Aizvadītās nedēļas laikā rublim kursu pret eiro ir izdevies uzlabot par 5,2% - līdz 65,2 rubļiem par eiro. Attiecībā pret ASV dolāru gan uzlabojums ir vien par 1,9% - 60,4 rubļi par vienu dolāru.

«Kal ragavas vasarā, bet ratus ziemā. Šis arī finanšu tirgū izmantojamais teiciens šobrīd tiek ignorēts - pēdējā laikā tirgū ir samazinājusies interese par Krievijas rubļa riska pārvaldīšanu, jo eiro cena samazinās, rublis kļūst vērtīgāks (jāņem vērā, ka samazinās arī riska pārvaldīšanas izmaksas «forward» un opciju darījumiem). Eiro cena šonedēļ pietuvojās pēdējo reizi 26.decembrī redzētajai 65 rubļu atzīmei (pārsvarā vainojams eiro vājums pret dolāru),» pauda Lāriņš.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,11% līdz 1,1184 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,47% līdz 1,5366 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,42% līdz 120,13 jenām par dolāru.

Otrdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,07% līdz 1,1176 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,03% līdz 1,5361 dolāram par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,33% līdz 119,73 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien pieauga par 0,88% līdz 1,1078 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,62% līdz 1,5265 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu samazinājās par 0,04% līdz 119,68 jenām par dolāru.

Ceturtdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,43% līdz 1,1030 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,16% līdz 1,5240 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,38% līdz 120,13 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,0844 ASV dolāru, kas ir par 3,1% mazāk nekā pirms nedēļas. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,5037 ASV dolārus, kas ir par 2,6% mazāk, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā auga par 1% un bija 120,83 jenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu