Pētījums: Nākamās desmitgades laikā palēnināsies globālā pārtikas produktu pieprasījuma izaugsme

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pieprasījuma kāpums pasaulē pēc pārtikas un lauksaimniecības produktiem nākamo desmit gadu laikā ievērojami palēnināsies, kas būs galvenokārt skaidrojams ar patēriņa kritumu Ķīnā, liecina pirmdien publiskotais ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījums.

Pētījumā teikts, ka nākamo desmit gadu laikā pieprasījuma izaugsmes temps pēc lauksaimniecības produktiem būtiski palēnināsies, salīdzinot ar iepriekšējo desmitgadi.

Kā viens no galvenajiem iemesliem šī izaugsmes tempa kritumam tiek minēta ekonomikas augšupejas palēnināšanās Ķīnā, kur iedzīvotāju ienākumi šajā periodā saglabāsies nemainīgi, samazinot tēriņus pārtikas precēm.

Ķīna iepriekš bijusi kā galvenais pieprasījuma veicinātājs pēc pārtikas un lauksaimniecības produktiem, tostarp pēdējā dekādē, kad lauksaimniecības tirgi piedzīvoja ievērojamu pieprasījuma kāpumu, ko daļēji veicināja Ķīnas augstais gaļas un zivju patēriņš.

Taču, ienākumu izaugsmei palēninoties un mājsaimniecību iespējām tērēt papildu ienākumus pārtikai samazinoties, pieprasījuma izaugsme pēc pārtikas produktiem, tostarp graudaugiem, gaļas un zivīm tiks samazināta par aptuveni pusi, vēsta pētījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu