Latvijas pārtikas ražotāji šogad cer uz pozitīvu importa - eksporta bilanci

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas pārtikas ražotāji šogad cer uz pozitīvu importa - eksporta bilanci, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) valdes locekle Ligita Turnere.

«Precīzi dati par šā gada pirmajiem mēnešiem vēl nav, bet 2017.gada eksporta pieaugums bija vairāk nekā 20%. Šobrīd faktiski esam sasnieguši pirmskrīzes līmeni un mēs ļoti ceram, ka šogad importa – eksporta bilance pārtikas ražošanas industrijā atkal būs pozitīva,» pauda Turnere.

Viņa piebilda, ka pozitīva importa - eksporta bilance būs rādītājs, ka Latvijas pārtikas ražošanas industrija ir spējusi pārorientēt savu ražošanu no Krievijas uz citu valstu tirgiem

LPUF valdes locekle pastāstīja, ka Latvijas pārtikas ražotāji šogad līdzīgi kā iepriekšējos gados aktīvi turpina iekarot eksporta tirgus, kas vairākiem uzņēmumiem izdodas veiksmīgi, lai gan process ir ilgs un sarežģīts. Taču cīņu par jauniem eksporta tirgiem apgrūtina akūtais darbaspēka trūkums nozarē, kas neļauj vairākiem uzņēmumiem pilnvērtīgi izmantot savu potenciālu un kavē tālāko attīstību.

«Par šo tēmu [darba spēka trūkumu] esam jau runājuši ar politiķiem un ļoti ceram, ka viņi mūs saklausīs un atvieglos, piemēram, darbaspēka ievešanu no trešajām valstīm uz noteiktu laiku vai sezonālo darbu veikšanu,» rosināja Turnere.

Pēc viņas teiktā, nenovēršot darba spēka trūkumu, pārtikas ražošanas nozari drīzumā sagaidīs ļoti grūti laiki, kas negatīvi ietekmēs valsts ekonomiku kopumā. «Bez darbaspēka vietējie pārtikas ražotāji vairs nevarēs plānot attīstību ilgtermiņa un būt droši par investīcijām ražošanā, kas tiešā veidā atsauksies uz eksporta rādītājiem,» skaidroja LPUF valdes locekle.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvo atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu