Bezdarbnieku apmācībā izmantos jaunu kuponu jeb vaučeru sistēmu (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Labklājības ministrija (LM) ar Eiropas fondu atbalstu, sākot ar šā gada septembri, bezdarbnieku un darba meklētāju apmācībā ieviesīs jaunu tā saucamo kuponu jeb vaučeru sistēmu, tādējādi profesionālo apmācību padarot efektīvāku un klientam individuālāku.

Līdz ar to bezdarbniekiem ar jau iegūtu vai nepabeigtu augstāko izglītību tiks piedāvāta iespēja apgūt 1. un 2. līmeņa profesionālo augstāko izglītību, izmantojot kuponu.

Kupona maksimālā summa būs 1000 latu par vienu apgūstamo izglītības programmu. Mācību laikā cilvēks varēs saņemt arī stipendiju 70 latu apmērā.

Pakalpojumu ar šā gada septembri piedāvās Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sadarbībā ar izglītības iestādēm. Tiks izveidots izglītības iestāžu reģistrs, ar kurām NVA noslēgs sadarbības līgumu par apmācību kuponu sistēmas lietošanu. Ja gadījumā bezdarbnieks izvēlēsies skolu, kas nebūs NVA reģistrā, ar attiecīgo izglītības iestādi tiks slēgts atsevišķs sadarbības līgums.

Kā maksāt par mācībām, būs noteikts sadarbības līgumā par mācību kupona sistēmas lietošanu. Šis NVA izsniegtais kupons tiks noformēts kā garantijas raksts, proti, kupons apliecinās, ka NVA izglītības iestādei samaksās par konkrētā bezdarbnieka apmācību.

Tāpat arī turpmāk bezdarbnieki varēs iesaistīties neformālās izglītības programmās, profesionālajā apmācībā, pārkvalifikācijā vai kvalifikācijas celšanas pasākumos, kā arī apmācībā pie darba devēja.

Kopumā bezdarbnieku un darba meklētāju mācību programmu īstenošanai LM ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu četru gadu laikā plāno ieguldīt aptuveni 22 milj. latu.

To paredz valdībā apstiprinātās izmaiņas bezdarbnieku un darba meklētāju apmācībā.

Galvenās nozares, kurās varētu būt nepieciešami apmācīti darbinieki, ir apstrādes rūpniecība, elektroenerģija, gāzes un siltumapgāde, transports un uzglabāšana, informācijas un komunikāciju pakalpojumi, komunālās saimniecības un infrastruktūras apkalpošana, sociālā joma.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu