«Ūkio bankas» vadītājus tur aizdomās par mantas izšķērdēšanu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra otrdien sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu mantas izšķērdēšanu lielos apmēros bankā «Ūkio bankas», vēsta portāls «Alfa.lt».

Izmeklēšana sākta, saņemot informāciju no Lietuvas Bankas, kas otrdien ierobežoja «Ūkio bankas» darbību un iecēla bankas pagaidu administratoru, kuram uzdots sešu dienu laikā izvērtēt bankas darbības atjaunošanas iespējas un izstrādāt priekšlikumus, kā nodrošināt, lai tiktu izpildītas saistības pret bankas klientiem.

Kā pastāstījis prokurors Simons Minkevičs, Lietuvas kriminālkodekss par svešas mantas izšķērdēšanu lielos apmēros paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem. Viņš nav minējis konkrētus izšķērdēto kredītu apmērus, bet pieļāvis, ka runa varētu būt par desmitiem miljonu litu.

Pēc prokurora teiktā, Lietuvas Bankas pieteikumā norādīts uz vairāku veidu iespējamajiem pārkāpumiem - aizdomīgiem kredītiem, īpašuma iegādes līgumiem, kas nesuši zaudējumus, nomas līgumiem, kuros banka nomājusi īpašumu par nepamatoti augstu maksu, lai gan šis īpašums lielākoties nav izmantots bankas vajadzībām, darbinieku pieņemšanu darbā par ļoti lielām algām un iespējamu neskaidru bankas kapitāla palielināšanu 2011.gadā.

Kā uzsvēris Minkevičs, šai dokumentā ietvertās aizdomas attiecas uz bankas vadītājiem, nevis īpašniekiem, tādēļ saskaņā ar viņa rīcībā esošajām ziņām lielākajam «Ūkio bankas» akcionāram, Kauņas basketbola kluba «Žalgiris» īpašniekam Vladimiram Romanovam, apsūdzības varētu nedraudēt.

Prokurors atzinis, ka viņam nav zināms, kur Romanovs šobrīd atrodas. Lietuvas medijos dienas gaitā izskanēja pieņēmums, ka viņš devies uz Vāciju, kur komandai paredzēta spēle ar Bambergas «Brose Baskets», taču portāls «15.min.lt», kuram izdevies ar Romanovu sazināties, raksta, ka viņš esot Lietuvā.

Kā medijiem iepriekš sacīja Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks, kopš piektdienas novērota naudas līdzekļu aizplūšana no «Ūkio bankas». Nauda sākusi «kust» pēc tam, kad Romanovs atzinis, ka «Žalgiris» parādsaistības sasniegušas 25 miljonus litu (piecus miljonus latu) un viņš nolēmis to pārdot kluba veterāniem.

Romanovam pieder 64,9% procenti bankas akciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu