Savienība: Latvijas zivrūpnieki ir izdzīvojuši lielā mērā pateicoties Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalstam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Zivrūpniecības nozare Latvijā ir izdzīvojusi lielā mērā pateicoties Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalstam, kas devis iespēju nozares uzņēmumiem pēc vairāku tradicionālo tirgu aizvēršanās kopīgi īstenot aktivitātes ar mērķi atrast jaunus noieta tirgus, ceturtdien zivsaimniecības gada konferencē «Izaicinājumi nozarē un pievienotās vērtības radīšana zivju produktiem» atzina Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

«Lielā mērā esam dzīvi un ar perspektīvu gaismu tuneļu gaismā tādēļ, ka ir bijis Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsts eksporta aktivitātēm,» teica Šmits, piebilstot, ka bez šī atbalsta nozare nebūtu apmeklējusi starptautiskās izstādes kā vienota komanda, kas nozari saliedēja un palīdzēja rast noieta iespējas tādās valstīs, kā piemēram, strauji augušais Japānas tirgus, ASV un Skandināvijas valstis. Tāpat Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsts palīdzējis īstenot nozīmīgus investīciju projektus.

Šmits minēja, ka arī šprotu, kas citviet pazīstamas kā kūpinātas sardīnes, realizācija dažādās variācijās un iepakojumos ir iemesls tam, kāpēc nozare joprojām pastāv. Pretējā gadījumā līdz ar tradicionālo tirgu - Krievijas, Kirgizstānas, Baltkrievijas un citu aizvēršanos, nozare nebūtu izdzīvojusi.

Viņš norādīja, ka zivrūpnieki pēdējo gadu gaitā īstenojuši arī dažādus tirgus pētījumus ar mērķi apgūt, piemēram, ASV un Francijas tirgus. Pētījumi ir laba iespēja pēc iespējas ātrāk un efektīvāk gūt skaidrību par potenciālu noieta tirgū, kurā ir sveša tirdzniecības sistēma un pārdošanas iespējas. Pēcāk jau padziļināti iespējams pētīt, piemēram to, cik daudz šādu produktu konkrētā valstī gadā tiek pārdots, palīdzēt sagatavoties sarunām ar potenciālajiem sadarbības partneriem, gūt skaidrību, vai ir iespējams tiem nodrošināt nepieciešamo produkcijas piegādes apmēru.

Vienlaikus Šmits prognozēja, ka nozares dalībnieku skaits samazināsies, tostarp dažas kompānijas jau ir slēgtas vai vērsies ciet vēlāk, citas apvienosies, bet nozare turpinās pastāvēt.

Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents piebilda, ka arī nākamgad Latvijas zivrūpnieki strādās pie dažādu valstu tirgus pētījumiem un citām aktivitātēm saistībā ar noieta iespēju sekmēšanu.

Ikgadējo Zivsaimniecības konferenci rīko ZM sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Zivsaimniecības sadarbības tīklu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu