Ašeradens: Nevajag pārspīlēt CETA ietekmi uz Latvijas ekonomiku, taču ieguvumi būtu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Nevajag pārspīlēt Eiropas Savienības (ES) un Kanādas brīvās tirdzniecības līguma jeb CETA ietekmi uz Latvijas ekonomiku, taču ieguvumi no līguma parakstīšanas būtu, atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

«Ja ES paraksta šādu līgumu ar Kanādu, tad tiks izmainīts attiecību standarts, kā to patlaban regulē Pasaules Tirdzniecības organizācijas standarts. Tas nozīmē, ka CETA parakstīšanas rezultātā tiks noņemtas dažādas pastāvošās tirdzniecības barjeras. Praktisks piemērs - ja patlaban zivju produktu ražotājiem par produkcijas eksportu uz Kanādu ir jāmaksā nodeva 9% apmērā, tad, noslēdzot CETA, šāda nodeva nebūs jāmaksā,» skaidroja Ašeradens.

Tajā pašā laikā ekonomikas ministrs atzina, ka patlaban Latvijai nav ciešas ekonomiskās sadarbības ar Kanādu, kas ir 40.lielākā Latvijas ārējās tirdzniecības partnere. Latvija uz Kanādu eksportē preces par 30 miljoniem eiro, bet no Kanādas importē 15 miljonu eiro apmērā. «Labi, ka Latvija uz Kanādu eksportē vairāk nekā importē, taču mūsu valsts eksporta apjomi nav tik lieli kā pārējām Baltijas valstīm,» informēja ministrs.

Ja CETA netiks parakstīts, Ašeradena ieskatā šis fakts kavēs ES un Amerikas tirgu tālāku integrāciju, rezultātā abām pusēm nāksies aktīvāk domāt par savu konkurētspēju. «Ja CETA netiks parakstīts, nedomāju, ka ES un Kanāda no tā iegūs,» piebilda Ašeradens.

Pēc ekonomikas ministra domām, tiks meklēti risinājumi, lai CETA tiktu parakstīts.

Jau ziņots, ka Beļģijas Valonijas reģiona parlaments piektdien nobalsoja par ES un Kanādas brīvā tirdzniecības līguma bloķēšanu. Par priekšlikumu noraidīt CETA balsoja 46 deputāti, bet pret tikai 16, kamēr viens balsojumā atturējās.

Savukārt Latvijai ir cita pozīcija šajā jautājumā. Saeimas Eiropas lietu komisijas vairākums, apstiprinot aktualizēto Latvijas nacionālo pozīciju par CETA, no Latvijas puses devis zaļo gaismu šī līguma parakstīšanai, informēja parlamenta Preses dienestā.

Latvija atbalsta arī līgumam pievienoto ES un Kanādas divpusējo izskaidrojošo deklarāciju, kurā abas puses pauž skaidrojumu par tiem nolīguma punktiem, par kuriem sabiedrībā un politiskā līmenī bijušas visplašākās diskusijas. Deklarācijas mērķis ir nodrošināt vienotu nolīguma nosacījumu interpretāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu