Rimšēvičs: «Norvik banka» no Latvijas vēlas piedzīt € 200 miljonus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto /TVNET

«Norvik banka» un tās īpašnieki prasībā Starptautiskajā investīciju strīdu izskatīšanas centrā (International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)) no Latvijas vēlas piedzīt 200 miljonus eiro, otrdien preses konferencē sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs tur aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu.

«Latvijas valsts patlaban zināmā mērā veic «lāča pakalpojumu», palīdzot apliecināt, ka Latvijā ir uzsāktie šie te procesi, un ļaus atsaukties, demonstrējot, ka Latvijas valstī notiek visādas lietas,» sacīja Rimšēvičs, paužot viedokli, ka tas ļaušot «Norvik bankas» lielākajam akcionāram Grigorijam Guseļņikovam palielināt iespējas uzvarēt prāvā Latviju.

Kā ziņots, «Norvik banka» un tās īpašnieku prasību par šķīrējtiesas procesa sākšanu ICSID reģistrēja pērn 28.decembrī. Prasību iesniegusi «Norvik banka», Aglaja Guseļņikova, Aleksandrs Guseļņikovs, Grigorijs Guseļņikovs, Pjotrs Guseļņikovs un Jūlija Guseļņikova. Prasītājus lietā pārstāv Apvienotās Karalistes «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan».

Banka un tās kontrolējošie akcionāri vērsušies šķīrējtiesā, sūdzoties par negodīgu, patvaļīgu, nepareizi motivētu un nepamatotu regulatīvu pieeju, ko attiecībā pret banku īstenojušas Latvijas iestādes pretēji Latvijas pienākumiem saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. Šķīrējtiesas prasības iesniegšana esot notikusi pēc neveiksmīgajām sarunām starp Latvijas valdību un banku, kuru laikā no bankas puses piedāvāti vairāki risinājumi, lai panāktu savstarpēju vienošanos un, kas neprasītu finansiālus izdevumus.

Guseļņikovs kopā ar citiem bankas akcionāriem pieteikumā starptautiskai šķīrējtiesai apgalvoja, ka bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un augsta amatpersona finanšu sektorā no viņa izspieduši kukuļus, lai Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) neizdarītu spiedienu pret banku.

«Norvik bankas» lielākais akcionārs Grigorijs Guseļņikovs intervijā aģentūrai AP paziņoja, ka Rimšēvičs gadiem ilgi izspiedis kukuļus no viņa vadītās kredītiestādes. Savukārt «Norvik bankas» valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels AP apliecinājis, ka prasībā minētā amatpersona esot Rimšēvičs.

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu pēc «Norvik bankas» iesnieguma par to, ka augsta amatpersona finanšu sektorā no bankas lielākā akcionāra izspiedusi kukuļus, pirmdien žurnālistiem paziņoja Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Jau vēstīts, ka «Norvik banka» 2017.gada deviņos mēnešos guva peļņu 3,253 miljonu eiro apmērā, kas ir trīs reizes mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā. «Norvik bankas» aktīvi 2017.gada 30.septembrī bija 843,478 miljoni eiro, kas ir par 3,9% mazāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 878,176 miljonu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra «Norvik banka» 2017.gada septembra beigās bija astotā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. «Norvik bankas» akciju kontrolpaketes īpašnieks ir Grigorijs Guseļņikovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu