Aptauja: Grāmatvežiem gada sākumā lielākās grūtības ar IIN aprēķināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pēc nodokļu reformas stāšanās spēkā, šogad grāmatvežiem lielākās grūtības sagādājusi pareiza iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšana, pavēstīja tehnoloģiju uzņēmuma «Tilde» pārstāve Jekaterina Černobrovaja, atsaucoties uz kompānijas veiktās grāmatvežu aptaujas datiem.

Pēc aptaujas datiem, IIN aprēķināšana grūtības sagādājusi 56,3% grāmatvedības speciālistu, un tā respondentu skatījumā ir pārliecinoši nozīmīgākā problēma.

Otrais nozīmīgākais izaicinājums grāmatvežiem bijusi jaunā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācija - tās aizpildīšana grūtības sagādājusi 30,6% aptaujāto, savukārt 19,4% respondentu bijušas neskaidrības par prognozējamā neapliekamā minimuma piemērošanu.

«Lai arī jaunā nodokļu reforma ir spēkā gandrīz trīs mēnešus, redzams, ka tās iedzīvināšana nenotiek tik viegli, kā varētu vēlēties. Regulāri saņemam klientu e-pastus un zvanus ar jautājumiem, kā atrisināt vienu vai otru problēmu,» sacīja «Tildes» veidotā pilna servisa grāmatvedības programmas «Tildes Jumis» biznesa attīstības vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka turpmāk grāmatvežu uzmanības centrā nonāks 2017.gada deklarāciju iesniegšana. To par prioritāti atzinuši 73,7% aptaujāto. Savukārt 40,7% grāmatvežu paaugstinātu uzmanību pievērsīs datu sagatavošanai jaunajai uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) deklarācijai, kas arī gadu mijā piedzīvojusi būtiskas izmaiņas. Vēl 14,4% grāmatvežu svarīgāko darba pienākumu vidū būs sagatavošanās Vispārīgās datu aizsardzības regulas (GDPR) ieviešanai.

Aptauja veikta 2018.gada marta beigās un tajā piedalījās apmēram 200 grāmatvežu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu