Latvijai būs jāatdod 9,75 miljardi latu; Sniegputeņa dēļ SVF nelems par aizdevumu (282)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Stiprā sniegputeņa dēļ Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valde šodien tomēr nelems par kārtējas starptautiskā aizdevuma daļas sniegšanu Latvijai. Ja Valūtas fonda lēmums būtu pozitīvs, Latvija saņemtu vēl 200 miljonus eiro (140 miljonus latu).

Pēc Finanšu ministrijas precizējuma mainīta aizdevuma summa pirmajās rindkopās

Iepriekš ziņots, ka pēc pozitīva balsojuma Latvija saņems 300 miljonus eiro (210 miljonus latu), tomēr pēdējā precizētā informācija, kas saņemta no SVF, liecinot, ka fonda valde lems par 200 miljonu eiro (140 miljonu latu) aizdevuma daļu. Kopējais aizdevums Latvijai gan nemainīsies un būs pieejams iepriekš apstiprinātā apjomā.

Plānotā SVF valdes sēde, kurā bija jālemj par starptautiskā aizdevuma kārtējās daļas sniegšanu Latvijai, šodien atlikta, jo Vašingtonas apkārtnē ir stiprs sniegputenis.

Plānots, ka sēde ar to pašu dienas kārtību notiks 17.februārī, aģentūrai LETA sacīja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Nodomu vēstuli Valūtas fondam 22.janvārī pēc Saeimas mandāta saņemšanas parakstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), finanšu ministrs Einars Repše (JL), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem šogad plānojusi saņemt 2,7 miljardus eiro (1,89 miljardus latu), kas ir krietni mazāk nekā iepriekš prognozētie četri miljardi eiro (2,8 miljardi latu), vēstī "Leta". Tā ziņo, ka līdz šim Latvija jau ir saņēmusi atbalstu 3,3 miljardu eiro (2,3 miljardu latu)apjomā.

Latvijai būs jāatdod miljardi

Ir izskanējis viedoklis, ka Latvijai nav nepieciešamība pēc nākamās kredītsummas, jo Valsts kasē ir pārpalikums. Līdzīgi kā ar t.s. kredītlīniju - jo vairāk ņemsi, jo vairāk maksāsi procentos.

Ja Latvija saņems visus plānotos aizdevumus un maksājumu grafiks netiks mainīts, tad 2011. gadā varētu būt jāatdod ap 866 miljoniem latu, bet 2010.gadā - 888 miljoni. 2013.gadā atmaksājamā daļa samazinās līdz 654 miljoniem. 2014.gadā un 2015.gadā pienāks termiņš EK un Ziemeļvalstu aizdevuma atmaksai, kas būs attiecīgi - 1,4 miljardi un 1,2 miljardi latu. Kopumā visu parādsaistību atmaksai līdz 2020.gadam Valsts kase plānojot izdevumus 9,75 miljardu apjomā, tostarp vismaz 1,75 miljardi latu tikai procentu maksājumiem.

Komentāri (282)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu