Firma bez licences vervē strādniekus uz Kipru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meklējot darbu, Cēsu iedzīvotājs Andris iekūlies nepatikšanās ārzemēs. Sadarbībā ar Latvijas darbā iekārtošanas firmu „Info DŽLB” vīrietis bija devies peļņā uz Kipru, kur viņam par darbu celtniecībā tika solīti vidēji 60 līdz 100 eiro dienā, taču realitātē neesot saņēmis ne graša un atgriezies dzimtenē, otrdien vēstīja LNT raidījums „Tautas balss”.

Sasola zelta kalnus

Andris bija ilgu laiku meklējis darbu, taču bez panākumiem. Taču tad ieraudzījis kādu sludinājumu, nosūtījis savu CV un jau pēc trīs stundām viņam ticis piezvanīts, uzaicinot uz darba tikšanos.

Andris braucis no Cēsīm uz Rīgu. Tikai uz vietas firmas „Info DŽLB” birojā ticis viņam piedāvāts braukt peļņā uz Kipru, savukārt telefonsarunā tas netika atklāts. „Vajadzīgi celtnieki ārzemēs, atalgojums no 60 līdz 100 eiro dienā,” tā „Tautas balsij” pastāstīja Andris.

Tā kā labākas darba iespējas ģimenes tēvs līdz tam nebija atradis, viņš piekrita šīs firmas piedāvājumam. Andris sacīja: „Samaksāju firmai par darbā iekārtošanu, un firma man uzreiz piedāvāja pasūtīt un pirkt biļetes, ko es apmaksāju. Un tā es aizbraucu uz Kipru.”

Firmai par palīdzēšanu iekārtot darbā Andris esot samaksājis 100 latus, bet par biļetēm vēl 163 latus. Firmas pārstāve viņam solījusi, ka Kiprā sagaidīs darbu vadītājs, ar kuru būs jānoslēdz līgums.

Strādā, bet algu nesaņem

Andris bija sācis strādāt Kiprā, taču pēc sešām nedēļām sapratis, ka tā arī netiks pie līguma, jo citi viņa kolēģi pat pēc septiņiem un astoņiem darba mēnešiem pie līguma nebija tikuši.

„Strādāju trešo nedēļu, un tā kā objekts nav pabeigts, naudiņa aizkavējās. Strādāju ceturto nedēļu, tad it kā objekts pabeigts, bet naudiņa nav pārskaitīta. Nu, tad sanāk tā, ka tu strādā ne par ko,” stāstīja Andris.

Andris nojautis, ka algu Kiprā tā arī nesaņems, tāpēc lūdzis ģimenei atsūtīt naudu mājupceļam uz Latviju. Pēc sešām darba nedēļām ārvalstī viņš atgriezies mājās tukšām rokām. Andris uzskata, ka firma viņu ir apkrāpusi.

NVA: Firmai nebija tiesību iekārtot darbā Kiprā

Vērtējot šo gadījumu, Valsts darba inspekcijas (VDI) Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults Vilnis Virza raidījumam atzina, ka, visticamāk, Andra darba devējs bijis Kiprā reģistrēts uzņēmums un tādēļ pārkāpumu pret viņu būtu jāizskata Kipras institūcijām.

VDI esot iespējas par pārkāpumiem informēt savus kolēģus citviet Eiropā. Īsā laikā - 10 līdz 15 minūtēs - Kipras kolēģi var uzzināt par kādu pārkāpumu pret strādniekiem no Latvijas, ja VDI viņus informētu. Virza atzina, ka informēs kolēģus Kiprā par pārkāpumiem pret Andri.

Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāve Olga Iļjina skaidroja, ka firmai „Info DŽLB” neesot licences, lai tā iekārtotu darbā Kiprā. Tāpēc speciāliste atgādina, ka iedzīvotājiem vispirms vajag pārliecināties, vai firmai ir izsniegta licence un tā var iekārot darbā konkrētajā valstī, kurp gatavojas braukt darba ņēmējs.

„Tautas balss” arī pašā firmā mēģināja noskaidrot tās viedokli saistībā ar Andra gadījumu. Birojā raidījums sastapa vien Liānu, kura izvairījās teikt, ka strādā firmā „Info DŽLB”. Saruna tika ierakstīta ar slēpto kameru.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu