«Dārgs ēdiens bija labāk nekā nekāds.» Tukšie plaukti Venecuēlas veikalos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Venecuēlā turpinās dziļa ekonomiskā krīze. Pagājušonedēļ prezidents Nikolass Maduro lika valsts veikaliem samazināt cenas, tādējādi cenšoties cīnīties ar hiperinflāciju, kuras dēļ pagājušogad apgrozībā tika laistas 100 000 bolivāru banknotes, kaut līdz tam lielākais nomināls bija 100 bolivāri. Šonedēļ Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā veikalu plaukti kļuva vēl tukšāki nekā iepriekš, ziņo aģentūra «Reuters».

Iedzīvotājiem ir grūtības nodrošināt sevi ar pārtiku un pirmās nepieciešamības precēm, norāda «Bloomberg».

«Dārgs ēdiens bija labāk nekā nekāds,» teica 62 gadus vecā Lūsija Zarate, ejot gar pilnīgi tukšu gaļas plauktu Karakasas pārtikas veikalā. «Tas ir neprāts - šodien maize ir, rītdien būs jābadojas.»

Diktatora Maduro rīkojums samazināt pārtikas cenas sekoja svētku brīvdienās notikušajiem protestiem un veikalu aplaupīšanām. Citus gadus venecuēlieši savas Ziemassvētku prēmijas izlietoja ceļojumiem, taču šoreiz nav iemesla svinēt. Ekonomiskās krīzes dēļ daudziem iedzīvotājiem nākas izlaist ēdienreizes vai meklēt pārtiku atkritumos.

«Parasti pēc svētkiem biji parādos tāpēc, ka labi pavadīji laiku. Taču šogad mūs izputināja tas, ka mēģinājām sarūpēt ēdienu, ko likt galdā,» stāsta 43 gadus vecā Nohemi Osario.

Venecuēlā pie varas ir sociālisti, kuri ar valūtas kursa kontroli un cenu regulēšanu cenšas nodrošināt, ka nepieciešamākās preces ir nopērkamas par pieejamām cenām. Taču realitātē daudzās preču grupās ir deficīts, jo ražotājiem ir grūti nosegt izmaksas, pārdodot produktus par valdības prasīto cenu. Maduro rīkojums attiecās uz tādām precēm kā dārzeņi, gaļa, sviests un cepamā eļļa.

«Tā nav mūsu vaina, ka izplatītāji turpina celt cenas,» sūkstās lielveikala «Luvebras» menedžeris Emersons Kvintero. «Tagad viņi saka, ka vispār nesūtīs mums produktus.»

2017.gadā Venecuēla piedzīvoja 2600% inflāciju. Valsts centrālā banka ir pārstājusi publicēt regulāros ziņojumus par ekonomiskajiem rādītājiem. Taču valdība ārkārtīgi straujo cenu celšanos noveļ uz Maduro valdības ienaidniekiem gan Venecuēlā, gan arī ārvalstīs.

Mākslīgā cenu ierobežošana bija smags trieciens veikaliem, kuri nespēj nopelnīt pietiekami, lai varētu iepirkt jaunas preces. «Tagad esam situācijā, kad mums vienkārši nav naudas, lai papildinātu veikalu plauktus. Deficīts no liela kļūs par kritisku,» drūmi prognozē Venecuēlas lielākās tirdzniecības kameras «Consecomercio» prezidente Marija Karolīna Uzcategui.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu