Kā bez kašķiem iemacīt bērnu aiz sevis sakārtot?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikviens vecāks zina, cik grūti ir mazajiem iemācīt aiz sevis sakārtot. Kad rotaļas ir galā, tad vecāku lūgums sakārtot visu, lai istaba izskatītos tā, kā tā izskatījās pirms tam, ne vienmēr tiek sadzirdēts. Taču nebūt nav nepieciešams piespiest to darīt ar varu. Eksistē gluži vienkārši veidi, kā iemācīt bērniem aiz sevis sakārtot.

Rādiet piemēru

Negaidiet no bērna pedantiskumu, ja paši traukus mazgājat vienu reizi nedēļā, virtuves galds ir noklāts ar maizes drupačām, bet drēbes nezina, kas ir gludeklis. Ieradumus bērni iemācās no vecākiem. Tikko kā bērns apzināti sāk kustēties, viņš kopē visas vecāku darbības. Ja vēlaties iemācīt bērnam kārtību, sāciet ar sevi! Radinieties paši vienmēr aiz sevis visu novākt, bet ar laiku «pieslēdziet» šim procesam arī savu atvasi.

Katrai lietai sava vieta

Visupirms – esiet reāli. Māja, kurā aug bērni, nekad neizskatīsies kā uz glancēto žurnālu vākiem. Jebkurā gadījumā kaut kur mētāsies rotaļlietas. Taču ir svarīgi bērnam izskaidrot, ka katrai rotaļlietai jāatrodas savā vietā. Katru reizi atgādiniet, ka rotaļlieta jānoliek pēc tam tur, no kurienes tā tika paņemta. Drīz viens bērns pats sapratīs, ka tad, ja kārotā manta atrodas vienā un tajā pašā vietā, nav jātērē laiks, lai to atrastu.

Darbiņu saraksts

Ieviesiet darbu kalendāru, dienasgrāmatu vai vienkārši sarakstu, kurā būtu atzīmēts pa punktiem, kas ir jāizdara. Noteikti sarakstā iekļaujiet uzkopšanu un mantu savākšanu pēc rotaļāšanās. Sarakstu veidojiet kopā ar bērnu, bet pēc tam pārbaudiet, vai viņš to ir izpildījis. Un esiet droši – jo vairāk punktu tiks atzīmēti kā izpildīti, jo arī jūsu mazajam pašam būs lielāks prieks. Šī mazā viltība ne tikai iemācīs bērnam kārtību, bet arī plānot savu dienu.

Noteikumi – panākumu pamats

Uztādiet noteikumus, kuri palīdzēs jūsu bērnam atcerēties par kārtību. Piemēram, katru vakaru palīdziet viņam savākt rotaļlietas, paskaidrojot, kāpēc par mantiņām ir jārūpējas. Skaidri pasakiet, kur katrai no mantām ir jāatrodas, kāds apģērbs ir paredzēts nēsāšanai uz ielas, bet kāds – mājās, un kāpēc, lai viņam būtu skaidrs darāmā mērķis un jēga, raksta «Vospitaj.com».

Pacietību un vēlreiz pacietību

Apbruņojieties ar pacietību. Bērniem ir nedaudz citādāka izpratne par kārtību un tīrību nekā pieaugušajiem, tāpēc atmetiet savas ilūzijas par ideālu kārtību. Kamēr bērns aug, vienīgais, ko jūs varat darīt, ir apbruņoties ar pacietību un maziem solīšiem ar savu līdzdarbošanos un piemēru «pieradināt» bērnu ik dienas atcerēties par kārtības ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu