Vai un kura baltmaize ir veselīga?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bieži dzirdam apgalvojumus, ka rupjmaize ir veselīga, bet baltmaize - nē. Vai tā ir taisnība? Lai to noskaidrotu, portāls TVNET devās uz veikaliem pētīt dažādas baltmaizes šķirnes. Tāpat jautājām speciālista viedokli šai jautājumā.

Veikalu plauktos baltmaize dominē – par to pārliecinājāmies, ieejot vairākos lielveikalos. Mīksta un gaisīga - tāda ir baltmaize mūsu veikalos.

Ieskatoties baltmaizes sastāvā, gan atklājās ne viens vien pievienots E burts un citas piedevas, kas liek domāt, ka baltmaize pati no sevis tik liela un gaisīga viss nebūtu.

Visbiežāk baltmaizei pievienotie E ir E471, E322, E300 un E481.

Ko nozīmē klāt pievienotās E vielas?

Ar portāla e-vielas.lv palīdzību noskaidrojām, ka E 471 ir taukskābju monoglicerīdi un diglicerīdi, ko lieto kā stabilizētāju un emulgatoru. Pārtikā to izmanto margarīnā, saldējumā, olu krēmu maisījumos, saldumos.

Savukārt E 322 ir sojas lecitīns, ko lieto kā stabilizētāju, antioksidantu un emulgatoru. Pārtikā to izmanto margarīnā, šokolādē, majonēzē, miltu pulverī, brokastu pārslās, kartupeļos frī, deserta maisījumos.

Bet E 300 ir askorbīnskābe, C vitamīns, kurs pilda antioksidanta un konservanta funkcijas. To pievieno šādos pārtikas produktos: sviests, saldētas olas, sauss un koncentrēts piens, saldēti augļi, konservēti bērnu ēdieni, vīni.

Ceturtā maizei visbiežāk pievienotā E viela ir E481. Tas ir nātrija stearola-2 laktāts, ko izmanto kā stabilizētāju un emulgatoru. Šo vielu izmanto saldumos, pildījumos, garnējumos un maizē.

Noskaidrojām, ka šīs e-vielas tiek pievienotas, lai baltmaize iegūtu apjomu un izskatītos lielāka, mīkstums būtu skaists un porains, kā arī baltmaize ilgāk uzglabātos svaiga veikalu plauktos.

      Ir varianti arī dabīgo produktu piekritējiem

      Tiem pircējiem, kuriem ir svarīgi, lai produkti būtu gatavoti no dabīgām izejvielām – bez mākslīgiem uzlabotājiem, baltmaizes izvēle ir visai šaura. Tomēr mums izdevās atrast baltmaizi bez E vielām.

      Viena no šīm maizēm ir „Lāču” ražotā baltmaize. Atšķirībā no pārējām maizēm tā nav tik „pufīga”. Iepriecināja tas, ka sastāvā redzams pievienots īsts piens un sviests.

      TVNET sazinājās ar ceptuvi, lai pārliecinātos, vai tiešām baltmaizei netiek pievienoti mākslīgie uzlabotāji. „Maizi cepam tāpat kā senāk, nepievienojot neko lieku. Smaržu un izteiksmīgo garšu nodrošina raudzēšana un mīklai pievienotais piens un augstākā labuma sviests,” stāsta ceptuves īpašnieks Normunds Skauģis.

      Ko saka uztura speciālists?

      Uztura speciālists Zigurds Zariņš, vērtējot baltmaizes ēšanu, sarunā ar portālu TVNET sacīja: "Nekas pats par sevi nav ne labs, ne slikts." Tas attiecināms arī uz baltmaizi.

      Veseliem, aktīviem cilvēkiem baltmaize nekādu kaitējumu nenodarīs.

      Šis maizes veids būtu ieteicams cilvēkiem, kuri jūt vajadzību pēc ātras enerģijas, piemēram, pirms vai pēc slēpošanas. Baltmaize ātri uzsūcas un nodrošina jaunu enerģiju.

      Savukārt, ja cilvēks siltā automašīnā aizbrauc uz darbu vai skolu un tur nosēž visu dienu, tad baltmaize nebūtu ieteicama.

      Tāpat baltmaizi nevajadzētu lietot tiem ļaudīm, kam ir problēmas ar regulāru vēdera izeju, speciālists teica.

      KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
      Redaktors iesaka
      Nepalaid garām!
      Uz augšu