Ekvadora plāno digitālo valūtu (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ekvadora plāno izveidot pasaulē pirmo valdības emitēto digitālo valūtu, kas, pēc dažu ekspertu domām, varētu kļūt par pirmo soli ceļā uz atteikšanos no ASV dolāra, kas ir Ekvadoras pašreizējā valūta, bet ko tā nevar kontrolēt.

Centrālās bankas pārstāvji paredz, ka jaunā valūta nonāks apgrozībā decembrī. Virtuālajai valūtai vēl nav nosaukuma un amatpersonas neatklāj tehniskās detaļas, lai arī apgalvo, kā tā nebūs līdzīga «Bitcoin». Jaunās valūtas daudzums tiks veidots, balstoties uz pieprasījumu.

Ekvadoras Centrālās bankas direktora vietnieks Gustavo Solorsano norādīja, ka jaunā valūta pastāvēs līdzās ASV dolāram, un, pēc likuma, tiks balstīta ar likvīdajiem aktīviem. Tā tiktu orientēta uz 2,8 miljoniem ekvadoriešu - 40% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem - kas ir pārāk nabadzīgi, lai izmantotu tradicionālās bankas, paskaidro amatpersonas.

Par nelielām izmaksām lietotāji sākotnēji varēs sūtīt un saņemt maksājumus, izmantojot savus mobilos telefonus, Solorsano norādīja. Šādas mobilo maksājumu shēmas jau ir populāras Āfrikas valstīs, piemēram, Kenijā un Tanzānijā, kur tās vada privātās kompānijas.

Likums par jauno valūtu tika pieņemts, un bezvalstiskās kriptovalūtas kā «Bitcoin» vienlaicīgi tika aizliegtas Ekvadoras Nacionālajā Asamblejā pagājušajā mēnesī.

Kreisi noskaņotais prezidents Rafaels Korrea ir teicis, ka projekta vienīgā problēma ir tā, ka tas ir prasījis tik ilgu laiku, aizstāvot to pret «pseidoanalitiķiem, kas medijos ir centušies to nomelnot». Viņš noliedz , ka pastāv jebkāds plāns aizstāt ASV dolāru, ko Ekvadora pasludināja par savu valūtu 2000. gadā pēc graujošas banku krīzes.

Par jauno valūtu atbildīgā amatpersona Fausto Valensija norādīja, ka šādu programmatūru jau lieto mobilo telefonu kompānijas Paragvajā.

Viņš uzsvēra, ka jaunā valūta nebūs kā «Bitcoin», kuras priekšrocības ir tās tehniskajos rādītājos:ir iespējams laist apgrozībā tikai ierobežotu «Bitcoin» daudzumu. Ekonomisti ir brīdinājuši, ka bez šī ierobežojuma valdība teorētiski varētu izlaist tik daudz valūtas, cik vēlētos, riskējot ar inflāciju.

Valūtas izmantošana būs brīvprātīga, un saskaņā ar likumu tā nedrīkst tikt izmantota, lai tajā maksātu sabiedriskajā sektorā strādājošajiem vai valsts līgumdarbiniekiem.

To arī nedrīkstēs izmantot, lai pirktu Finanšu ministrijas enitētos finanšu instrumentus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu