Krāpnieki uzbrūk «Apple» lietotājiem, tīkojot pēc lielākas peļņas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kibernoziedznieki arvien biežāk par saviem upuriem izvēlas «Apple» ierīču lietotājus, jo viņiem visticamāk ir lielāki ienākumi, norādot uz jaunu tendenci, apgalvo «eScan» antivīrusu programmu izstrādātāji. Lielbritānijā nesen konstatēts jauns krāpšanas veids, sūtot SMS īsziņas «Apple» cienītājiem.

«Apple» lietotāji saņemot SMS īsziņas šķietami no «Appleinc» ar brīdinājumu par to, ka tuvojas beigām «Apple ID» termiņš. Upuri tiek aicināti uzspiest uz īsziņā esošās saites, kas ved uz neīstu «Apple» vietni, un tur ievadīt savus «Apple ID» pieslēgšanās datus – lietotāja vārdu un paroli. Diemžēl ne visi lietotāji pamana, ka īsziņā esošā saite sākas ar «http», nevis ar drošo «https».

Ievadot «Apple ID» pieslēgšanās datus, krāpnieku vietnē parādās uzraksts, ka lietotāja ID ir bloķēts un tā atbloķēšanai nepieciešams atklāt vairāk datu, piemēram, tālruņa numuru, adresi un kredītkartes datus. Turklāt vēl upuriem tiek pieprasīts norādīt atbildes uz papildu drošības jautājumiem, piemēram, par mātes pirmslaulību uzvārdu, vai arī atklāt autovadītāja apliecības vai personas identifikācijas kartes numuru.

«Krāpnieki patiešām mērķtiecīgi izmanto lietotāju uzticēšanos «Apple» preču zīmei. Lietotājs, kas saņēmis šādu īsziņu atver norādīto vietni, kura pilnībā atbilst šī ražotāja stilam, vairs neiedziļinās sīkumos un vienkārši dara to, kas no viņa tiek prasīts – atdod savus datus krāpniekiem tieši rokās,» tā situāciju komentē «eScan» antivīrusu programmas izplatītāja uzņēmuma «Baltimax» reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Drošības eksperti norāda, ka krāpnieku nolūkus atklāj ne tikai vietnes adrese bez «https», neoficiālā ražotāja vietne «appleexpired.co.uk», bet arī SMS īsziņas sūtītāja nosaukums – «Appleinc». Šobrīd šo krāpnieku vietni bloķē pārlūki «Chrome» un «Firefox», bet pati kompānija «Apple» rekomendē lietotājiem nekad neievadīt savus «Apple ID» datus nezināmās vietnēs.

«Ņemot vērā to, ka «Apple» ierīces maksā dārgāk nekā citu ražotāju analogi, tas var mudināt kibernoziedzniekus ķerties pie līdzīgām krāpšanas metodēm, mēģinot pēc iespējas vairāk iedzīvoties uz šo lietotāju rēķina – kredītkaršu datu piesavināšanās ir viens no šādiem veidiem,» skaidro Romanovskis.

Eksperti iesaka «Apple» lietotājiem neklikšķināt uz nezināmām saitēm e-pastos un teksta īsziņās, kā arī izmantot divu faktoru autentifikāciju, pieslēdzoties saviem «Apple ID» kontiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu