Eiropas Parlaments balsos par «Google» sadalīšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien gatavojas balsot par ierosinājumu atdalīt ASV interneta giganta «Google» meklēšanas biznesu no citiem uzņēmuma pakalpojumiem, tādējādi cenšoties izbeigt ilgstošās nesaskaņas starp kompāniju un Eiropas Savienību (ES).

EP gan nav tiesību sadalīt «Google», taču šis balsojums raidīs skaidru ziņu par to, vai politiķi vēlas, lai regulatori ieņemtu stingrāku nostāju šajā jautājumā.

Tikmēr ASV politiķi jau kritizējuši šādu ierosinājumu. ASV valdības nosūtītā vēstulē teikts, ka veids, kā ES vēršanas pret Savienoto Valstu tehnoloģiju uzņēmumiem, rada šaubas par atvērtā tirgus priekšnosacījumu ievērošanu.

Savukārt Datoru un komunikāciju nozares asociācija (CCIA) norāda, ka «Google» konkurences izmeklēšanas aizvien lielākā politizācija ir satraucoša.

EP balsojums būs pirmā reize, kad tas balsos par kādas kompānijas sadalīšanu, norādot uz ES un «Google» nesaskaņu nopietnību.

«Google» un Eiropas Komisija (EK) februārī panāca vienošanos par apsūdzībām, ka pasaulē lielākais interneta meklēšanas pakalpojums izspiež konkurentus Eiropas meklēšanas tirgū, tādējādi izvairoties no tiesiskiem pasākumiem un iespējamiem bargiem naudassodiem.

Taču «Google» izteiktie piedāvājumi šīs situācijas uzlabošanai saskārušies ar jaunu kritiku un EK bijusi spiesta kompānijai izstrādāt jaunu plānu.

Konkurenti pauduši bažas, ka «Google» ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo stāvokli Eiropas interneta meklēšanas sistēmu tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu