Kiberdrošības eksperti apvieno spēkus, lai aizsargātu modernās pilsētas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vadošie IT drošības pētnieki un uzņēmumi, tostarp Kaspersky Lab, IOActive, Bastille un Cloud Security Alliance, apvieno spēkus un sāk kopīgot speciālās zināšanas starptautiskās bezpeļņas iniciatīvas Securing Smart Cities ietvaros, kas ir paredzēta moderno pilsētu informācijas drošības problēmu atrisināšanai. Projekts apvienos organizācijas, valdības, plašsaziņas līdzekļus, bezpeļņas uzņēmumus un atsevišķus lietpratējus, kas izstrādā, pilnveido un popularizē drošas tehnoloģijas pilsētu vajadzībām.

Pašlaik tiek plaši apspriesta viedpilsētas koncepcija un neskaitāmas organizācijas izstrādā īpašas tehnoloģijas, kas ļaus padarīt pilsētas energoefektīvas, ērtas, ekoloģiskas un fiziski drošas. Vienlaikus šādu

viedpilsētu informācijas drošības jautājumi tiek atstāti otrajā plānā,

lai gan, jo vairāk augsto tehnoloģiju ir pilsētvidē, jo lielāks risks, ka tās tiks izmantotas dažādu kiberuzbrukumu scenāriju īstenošanai. Ja par aizsardzību nedomā laikus, vēlāk būs daudz grūtāk un dārgāk risināt iespējamās problēmas, bet pilsēta šajā laikā var kļūt pieejama kibernoziedzniekiem.

Savstarpēji mijiedarbojoties un apmainoties ar idejām un metodēm, projekta Securing Smart Cities dalībnieki strādās, lai nepieļautu šādas problēmas. Turklāt viņi gatavojas informēt pilsētvides plānotājus un tehnoloģiju piegādātājus par ieguvumiem no aizsardzības mehānismu ieviešanas izstrādes agrīnajos posmos. Iniciatīva Securing Smart Cities veicinās arī pilsētu augsto tehnoloģiju sistēmu pilnveidošanas standartu un metodikas izstrādi. Visbeidzot projekts iesaistīs pilsētu pārvaldes iestādes, kas varēs risināt apdzīvotu vietu kiberdrošības problēmas kopā ar ekspertu kopienu.

«Modernās viedpilsētas informācijas drošība nav jautājums, ko var atrisināt saviem spēkiem. Pats jēdziens paredz daudz dažādu tehnoloģiju izmantošanu, kas savstarpēji mijiedarbojas tik atšķirīgos veidos, ka

vienīgā iespēja paredzēt un izvairīties no potenciālajām drošības problēmām ir sadarbība ar speciālistiem visā pasaulē.

Tieši tāpēc ir vajadzīgs projekts Securing Smart Cities,» stāsta IOActive tehniskais direktors un Securing Smart Cities valdes loceklis Sezars Serrudo.

«Ikviena viedpilsēta sniedz aizraujošas izaugsmes, stabilitātes un sociālās labklājības iespējas, tomēr nepietiek, ka pilsēta ir tikai vieda, tai ir jābūt arī drošai. Augstās tehnoloģijas un lietiskā interneta reālijas pilsētas infrastruktūrā veicina risku rašanos, kurus nedrīkst ignorēt, jo tie tieši ietekmē iedzīvotāju drošību. Mēs gribam sadarboties ar pilsētvides celtniekiem un plānotājiem, lai viņi pilnīgi saprastu kiberdraudu bīstamību un zinātu, kā tiem pretoties,» paskaidro Bastille dibinātājs un izpilddirektors, kā arī Securing Smart Cities valdes loceklis Kriss Roulends.

«Iniciatīvai Securing Smart Cities ir jāpalīdz atrisināt kiberdrošības problēmas katrā modernās viedpilsētas būvniecības posmā no plānošanas un projektēšanas līdz augsto tehnoloģiju ieviešanai pilsētas infrastruktūrā. Mēs aicinām pilsētu pārvaldes iestādes, iekārtu un programmatūras ražotājus un visus kiberdrošības ekspertus pievienoties šai programmai,» norādīja Kaspersky Lab vadošais pētnieks un Securing Smart Cities valdes loceklis Patriks Nīlsens.

Securingsmartcities.org

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu