Kā vīrieši var atbalstīt sievietes tehnoloģiju nozarē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Dalīto pakalpojumu centrs Tele2 Shared Service Center (Tele2 SSC) uzdeva šādu jautājumu vairākām darbiniecēm un ar tehnoloģiju nozari saistītām sievietēm dažādos karjeras posmos, lai uzzinātu viņu domas par to, ko viņas gribētu sagaidīt no vīriešiem vadošos amatos un kolēģiem. Kāds ir rezultāts? Saraksts ar konkrētām lietām, ko vīrieši var darīt jau šodien, lai ietekmētu sieviešu karjeru.

1. Pirmkārt: cieņa.

«Tu esi sieviete programmētāja? Kādēļ tu izvēlējies tik vīrišķīgu profesiju?». Tas ir citāts no dzīves. Tele2 SSC pārstāves, kas nodarbojas ar programmatūras izstrādi un dizainu, dalījās pārdomās par to, ko viņas sagaida no kolēģiem. Viņas nepiedāvā nedz izsmalcinātas apmācību un darba-audzinātāju programmas, nedz arī vēlmi saņemt īpašu attieksmi. Viss, ko viņas vēlās, ir, lai vīriešu būtu draudzīgi un izturētos ar cieņu.

2. Esi vienlīdzīgs partneris arī mājās.

Programmatūru izstrādātāji IT nodaļās mēdz strādāt ilgāk, lai pabeigtu svarīgus projektus, tādēļ mājas solī jāpiedalās arī pārējiem ģimenes locekļiem. Bez atbalsta, sievietes var izdegt,» atzīst Tatjana Riblova, Tele2 SSC Klientu tehniskā atbalsta komandas vadītāja.

Lai arī mūsdienu vīrieši jau pieliek vairāk pūļu, lai palīdzētu mājās, daudzi fakti liecina, ka karjeras sievietes daudz biežāk jūtas izdegušas. Sievietes smagi strādā darbā, bet, pārnākot mājās, uzsāk darbu otrajā maiņā. Lai sievietes patiesi gūtu panākumus darba vidē, viņām ir nepieciešams līdzvērtīgs darba sadalījums arī mājās, sākot no rūpēm par bērniem un trauku mazgāšanas līdz tīrās veļas locīšanai un iepirkumu veikšanai.

3. Atzīt sieviešu centienus un ieguldījumus darbā

Tele2 SSC Pārdošanas sistēmu atbalsta grupas vadītāja Olga Lukša dalās atzinumos: «Viena no lietām, ko vīrieši var darīt bez īpašām pūlēm, ir, pārrunājot projektus ar kolēģiem, pārliecināties, ka viņi atzīst sievietes nopelnus un ieguldījumus darbā. Piemēram, tā vietā, lai teiktu «mēs atradām nopietnu tehnisko defektu kodā», var teikt: «Jeļena, atrada nopietnu tehnisko defektu kodā».

4. Apmeklē un brīvprātīgi piedalies dažādos sievietes tehnoloģiju nozarē pasākumos

Vīrieši vari atbalstīt sievietes tehnoloģijās vienkārši apmeklējot pasākumus un ziedojot tiem savu laiku, daloties ar savām zināšanām un pieredzi. «Piedalīšanās parāda, ka tev nav vienalga. Mēs vienmēr meklējam brīvprātīgos, atbalstītājus un darbnīcu vadītājus,» piebilst organizācijas Riga TechGirls viena no dibinātājām Alina Karpeļceva, norādot, ka tas ir veids kā atbalstīt tos, kas var palīdzēt citiem nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu