Mežu atjaunošanas rādītāji Latvijā nav spīdoši

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/hortongrou

Latvijā mežu atjaunošanas rādītāji nav spīdoši, taču kopumā situācija nav slikta, un mežus stāda arī privātie mežsaimnieki, intervijā biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pastāstīja Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektors Jānis Kinna.

Viņš norādīja, ka mežu atjaunošanas laiks ir pieci līdz desmit gadi pēc meža nociršanas. "Krīzes laikā cirstajām platībām vēl nav iestājies atjaunošanas laiks. Tāpēc mēs nevaram sacīt, ka privātie neatjauno mežus, jo viņiem nav naudas. Pašreizējie atjaunošanas rādītāji nav spīdoši, bet kopumā ir labi – gan privātajos, gan valsts mežos. Nozīmīga ir meža atjaunošanas darbu prevencija, ko veic VMD. Svarīgi ir tas, ka termiņā neatjaunotās platības katru gadu samazinās," teica Kinna.

VMD vadītājs gan piebilda, ka lielākā daļa mežsaimnieku parasti naudu, kas tiek saņemta par koksni, neiegulda atpakaļ mežā. "Ja mežus cērt privātais, viņš reti kad investē šo naudu atpakaļ mežā. Viņš varbūt atjauno mežu, taču, ja tiek saņemta lielāka naudas summa, viņš diez vai par šiem līdzekļiem veido koksnes pārstrādi, jo pārstrādes jaudu Latvijā pietiek, it sevišķi pirmatnējo. Viņš šo naudu drīzāk izmanto citiem mērķiem," norādīja Kinna.

Jau vēstīts, ka Kinna pagājušajā nedēļā zemkopības ministram Jānim Dūklavam iesniedza atlūgumu. Atlūguma iemesls ir, pēc Kinnas uzskata, nesaprātīgās reformas VMD, kuras bija iecerējis ministrs, bet kurām Kinna nespēja piekrist. Kinna no darba vēl nav atbrīvots, jo pašlaik viņam ir slimības lapa. Kinnas pienākumus uz laiku pilda VMD Meža resursu reģistra departamenta direktors Ints Rudzītis

Valsts mežu dienests ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu