Latvijas mežu iznīcināšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir jārunā skaidra valoda: šobrīd, konkrētāk - kopš ekonomiskās krīzes sākuma 2008.gada nogalē, notiek mežu iznīcināšana. Tūkstošiem hektāru tiek pārvērsti kailcirtēs, kurās nekas neaug un nekas vairs neatjaunojas.

Situācija ir izdevīga visai vadošajai kliķei: partiju apvienībai "Vienotība" (V) un "Zaļo un zemnieku savienībai" (ZZS), kā arī opozicionāriem, aktīviem mežu izciršanas atbalstītājiem un reklamētājiem apvienībai "Par labu Latviju" (PLL).

Situācija izdevīga visiem

Tā ir izdevīga Valda Dombrovska (V) valdībai, jo palīdz uzpūst eksporta rādītāju, kuri faktiski tik labi nemaz nav. Ko darīt? Aizliegt eksportēt neapstrādātu koksni. Tad mēs redzēsim patiesos pievienotās vērtības apjomus. Baļķis nav Latvijas Nokia, kuru tik aizrautīgi meklē mūsu gudrinieki, - un, kamēr meklē, Nokia jau zaudējusi savas līderpozīcijas.

Tā ir izdevīga zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS) un zaļajiem (varbūt zilajiem?) zemniekiem. Protams - tiek jau rosināti grozījumi, kuri atļautu cirst vēl vairāk, bez jebkādām atļaujām. Partijas kasē noteikti ieplūst zināms meslu daudzums no savas zemes postītājiem. Par absurdu, ka zaļie un zemnieki ir vienā partijā, pat neieminēšos.

Izciršana tika aizrautīgi popularizēta PLL saietos Latvijas Neatkarīgajā televīzijā (LNT), ka koki būtu Latvijas nafta, reklāmistam Stendzeniekam ņirdzot par to, ka priedes asara, redz, pil...

Un, protams, - aiz tā visa stāv (varbūt arī nestāv) to maciņš, kuri sapirkušies “Latvijas mežus latviešiem” un vēlas ātrāk tikt pie jauna Lexus.

Nav stratēģijas

Latvijā nav nekāda tālāka plāna - kā attīstīt mežus, kā ar tiem pelnīt, saglabājot nākamajām paaudzēm.

Kamēr mežus uztvers kā svešu burkānlauku kurā tikai plēst, kamēr nesapratīsim katastrofālo situāciju - nekas nemainīsies.

Klaja demagoģija.

Meža īpašnieku lobijs ir spēcīgs - tas noalgojis labākās smadzenes, lai sabiedrību “izskolotu”.

Galvenais mīts - “meži noveco”.

Meži nenoveco, noveco atsevišķi koki,

tāpēc virknē valstu, kurās nav reklāmista Stendzenieka un ministra Dūklava, ir atļauts noteiktā laika posmā cirst zināmu skaitu koku no hektāra. Bet mūsējiem jau tas nebūtu izdevīgi, vai ne? Labāk nodīrāt zemei ādu, un jaunaudze jau tāpat viņu dzīves laikā peļņu nesolīs.

Ko darīt?

Dombrovskis varētu mazāk rakstīt grāmatas par krīzes pārvarēšanu un falšu eksportu kāpumu, tā vietā samazinot ciršanas apjomus, kādi tie bija pirms krīzes. Pieckāršot kontroli mežu īpašniekiem, jebkurš bizness ir jākontrolē - tie, kas tam nepiekrīt, varbūt atcerēsies Parex bankas bankrotu. Ir jāsāk darīt, nevis spriedelēt un aicināt uz diskusiju.

Braucot caur Latviju,

vienīgie auto, kurus redzam, ir baļķu vedēji, te nebraukā latviešu Nokias piegādātāji, latviešiem pat sava žiguļa nav, tikai zāģis.

Aizsākam rakstu sēriju par mežu izciršanu. Piedalies arī Tu

Ar šo rakstu TVNET vēlas pievērst sabiedrības uzmanību katastrofālajai situācijai, kā arī aicina lasītājus sūtīt foto un aprakstus par vietām, kurās notiek nelikumīga, vai varbūt likumīga, bet aizdomīga mežu izciršana. Kā arī dalīties pārdomās, sūtot e-pastu lasitaji@tvnet.lv

Ar šo rakstu sākam rakstu sēriju par mežu iznīcināšanu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu