Ogres novads: nevar teikt, ka tikai Ogres HES vainīga pie plūdiem (37)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viennozīmīgi pateikt, ka pie pašreizējiem plūdiem Ogres upē vainojama Ogres hidroelektrostacija (HES), nevar, pastāstīja Ogres novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Špakovskis.

Viņš pastāstīja, ka strīds par to, kurš vainojams pie plūdiem Ogres upē, notiek jau visu laiku. Tomēr HES pastāv jau ilgāku laiku un ne vienmēr šādi plūdi ir bijuši.

Izpilddirektors gan pieļauj, ka šajā reizē

HES apsaimniekotāji nedaudz nokavēja ar slūžu izņemšanu,

taču, pat ja tas tiktu darīts ātrāk, Špakovskis uzskata, ka plūdi apkārtnē būtu sākušies tik un tā.

Pašlaik lejpus HES ūdens līmenis upē krītas, tomēr neatkarīgi no HES darbības upē augšpus stacijas veidojas vairāki lieli ledus sastrēgumi. Špakovskis pieļauj, ka šajā vietā ūdens līmenis upē vēl varētu pat celties. Atbildīgie dienesti turpina uzmanīt situāciju Ogres upē.

Kā pastāstīja Špakovskis, viņa rīcībā neesot informācijas, ka kāds no iepriekš evakuētajiem māju iedzīvotājiem būtu vērsies pašvaldībā ar lūgumu nodrošināt pagaidu dzīvesvietu. Ja tas tiks darīts, pašvaldība iedzīvotājiem palīdzēs.

Šorīt Ogres novada Ogresgala pagasta Dārziņos sāka strauji celties ūdenslīmenis Ogres upē, tāpēc glābēji evakuēja vairākus vietējos iedzīvotājus. No kāda pagalma VUGD darbinieki arī palīdzēja izstumt divus motociklus un piekabi.

Pirmie signāli par iespējamiem plūdiem Ogres upē tika saņemti jau 29.decembrī.

Ogres HES atvēra papildu aizvarus, lai ūdens līmeni upē normalizētu. Trīs dienas situācija bija normas robežās, tomēr šorīt pēc plkst.7 ūdens līmenis upē strauji cēlās un ap plkst.8 jau bija applūdušas trīs Ogresgala pagasta Dārziņu mājas.

Arī 2012.gada janvārī Ogres novada pašvaldībā tika saņemtas vairāku iedzīvotāju sūdzības - applūstot Ogres HES, uz skolu un darbu netika Lašupju iedzīvotāji, kuri izmanto tiltu, lai nokļūtu uz autobusu.

HES ir privātīpašums, un, lai šo problēmu atrisinātu, notika HES īpašnieka un pašvaldības sarunas. Kā skaidroja pašvaldības izpilddirektors Pēteris Špakovskis, par applūšanu informēts HES īpašnieks, bet aizvērtās slūžas neesot bijis iespējams uzreiz izvilkt, tās paceltas tikai nākamajā dienā ar speciālu tehniku. Izpilddirektors arī norādīja, ka, rodoties kādiem neparedzētiem apstākļiem, piemēram, ūdens līmeņa celšanās Ogres upē, HES īpašnieka reakcija ir novēlota, tāpēc cieš iedzīvotāji.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu