Nīderlande aizliegusi supertoksisku pesticīdu. Vai Latvija sekos piemēram?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nīderlandes valdība pagājušā gada septembrī spēra milzu soli uz priekšu savu iedzīvotāju aizsardzībā - valstī tika aizliegts «Monsanto» ražotais supertoksiskais pesticīds «Roundup», kurš piesārņo augsni un ūdeni, cilvēkiem izraisot postošas veselības problēmas. Internetā sākta kampaņa, kurā tiek vākti paraksti šā pesticīda aizliegšanai arī citās Eiropas valstīs, arī Latvijā.

Vides aizstāvji Nīderlandes parlamenta lēmumu sauc par lielu uzvaru, jo pesticīdu ražotājs pret to cīnījās visiem iespējamajiem līdzekļiem.

Daudzos neatkarīgos pētījumos atklāts, ka «Roundup» ir ļoti bīstama ķimikālija. Šis pesticīds ir viens no populārākajiem nezāļu iznīcinātājiem visā pasaulē, un tieši šis pesticīds piesārņo augsni un ūdeņus. Kad lauksaimnieki ar šo pesticīdu apsmidzina laukus, tas drīz vien iesūcas augsnē un nonāk arī gruntsūdeņos. No piesārņotās augsnes tas attiecīgi nonāk atkal citos lauksaimniecības augos, kas nav tikuši apstrādāti ar ķimikāliju. Cilvēkiem šīs vielas var izraisīt vēzi, nieru bojājumus, embriju attīstības traucējumus un citas bīstamas veselības problēmas.

Roku rokā ar ģenētiski modificētiem produktiem

Taču vides aizstāvji brīdina, ka tas vēl nav viss - daudzi augi un labība pēc pesticīda lietošanas piesārņotajā augsnē vairs neaug - un šādā veidā lauksaimnieki drīz spiesti ķerties pie ģenētiski modificētu sēklu izmantošanas.

Petīcija, kurā tiek vākti paraksti bīstamā pesticīda aizliegšanai

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu