Plāno samazināt iemaksas Zivju fondā par makšķerēšanas licenču realizāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Sākot ar 2017.gada 1.janvāri, paredzēts samazināt iemaksas Zivju fondā par licenču realizāciju valstij piederošajos ūdeņos, paredz grozījumi noteikumos «Licencētās amatierzvejas-makšķerēšanas kārtība».

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, plānots noteikt, ka iemaksa ir ne mazāka par 20%, ja licencētā makšķerēšana, vēžošana vai zemūdens medības notiek Baltijas jūras vai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos, publiskos ezeros un upēs, kuros zvejas tiesības pieder valstij.

Līdz 2016.gada 31.decembrim valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai pārskaitāmā naudas daļa saglabājas līdzšinējā apmērā - ne mazāk par 40%, ja licencētā makšķerēšana ai zemūdens medības tiek organizētas valsts upēs, ne mazāk par 30%, ja makšķerēšana tiek organizēta Baltijas jūras vai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos, ne mazāk par 20%, ja licencētā makšķerēšana, vēžošana vai zemūdens medības tiek organizētas iznomātos publiskos ezeros un ezeros, kuros zvejas tiesības pieder valstij.

No 2017.gada valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai pārskaitāmā naudas līdzekļu daļa saglabājas līdzšinējā apmērā - ne mazāk par 10%, ja licencētā makšķerēšana, vēžošana vai zemūdens medības notiek privātos ūdeņos, kuros zvejas tiesības pieder to īpašniekam.

Valsts budžeta Zivju fonda dotācijas veidošanai pārskaitāmo līdzekļu apjoma samazinājums 2017.gada no 40% līdz 20% par licenču realizāciju publiskās upēs un upēs, kurās zvejas tiesības pieder valstij, un no 30% līdz 20% publiskajos ezeros un ezeros, kuros zvejas tiesības pieder valstij paredzēts, lai iegūtu papildu līdzekļus, kas veicinātu ūdeņu apsaimniekošanu un kontroli vietējo pašvaldību teritorijās.

Līdzekļi, kas pēc pārskaitījuma valsts budžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai paliek organizētāja rīcībā, tiek paredzēti licencētās makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību organizēšanai, kā arī zivju vai vēžu krājumu pavairošanai un saglabāšanai.

Papildus noteikumos iecerēts noteikt, ka licenču maksas atvieglojumi vai bezmaksas licences turpmāk būs iespējams saņemt ne tikai makšķerēšanai publiskajos ūdeņos, bet arī ezeros, kuros zvejas tiesības pieder valstij, kā arī pašvaldību pilnvarotām personām, kuras kontrolē zivju un vēžu ieguvi attiecīgās pašvaldības administratīvās teritorijas ūdeņos.

Samazinātas maksas vai bezmaksas licences paredzētas arī to zivju sugu ieguvei, kas netiek speciāli pavairotas licencētās makšķerēšanas vajadzībām, ja tām saskaņā ar makšķerēšanu, vēžošanu un zemūdens medības regulējošiem normatīvajiem aktiem nav noteikts lomā paturamā skaita vai svara ierobežojums.

Noteikumu projekts ietekmēs fiziskās personas - vairāk nekā 100 000 makšķernieku (pēc 2007.gada makšķernieku aptaujas datiem), 800-1000 zemūdens mednieku (pēc 2011.gadā zemūdens mednieku sabiedrisko organizāciju sniegtās informācijas) un personas, kas nodarbojas ar vēžošanu (informācija par skaitu nav apkopota).

Noteikumu projekta regulējums skars no 63 (2015.gada dati) līdz 70 (2014.gada dati) juridiskajām personām - pašvaldības, biedrības un ūdeņu īpašniekus, kas pašlaik ir licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību organizētāji vai varētu par tādiem kļūt šī gada laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu