Vai politiķi paši zina, ko un kā darīt? (85)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ko politiķi saka par to, kas ir valdības trīs galvenie darbi? Un vai viņu atbildēs ir tā vienotība, uz kuru tik ļoti cer sabiedrība? Vai deķīša raustīšana katram uz savu pusi ir beigusies un šogad vairs nebūs kā pagājušogad, kad gribējās kā labāk, bet sanāca kā sanāca?

Valdība šonedēļ pulcējās uz gada pirmo sēdi, taču, kādi būs tās galvenie uzdevumi šogad, skaidrības nav. Politiķi, lūgti nosaukt vismaz trīs galvenos valdības darbus, katrs sauc dažādus uzdevumus.

Premjera galvenās prioritātes ir cīņa ar bezdarbu, atbalsts mikrouzņēmumiem un pensiju atmaksa. Tautas partijas Edgars Zalāns iestājas par valsts pārvaldes reformu, cīņu ar bezdarbu un sociālo pabalstu sistēmas pilnveidošanu. Savukārt tēvzemiešu līderis Roberts Zīle runā par ātrāku eiro ieviešanu, palīdzību kredītņēmējiem un kreditēšanas atsākšanu, bet Zaļo un zemnieku savienības līdera Augusta Brigmaņa prioritāšu saraksta augšgalā ir pensiju atmaksa, palīdzība novadiem un nodokļu samazināšana. Tā vietā, lai valdība kā komanda runātu vienā balsī, atskan daudzbalsīgs koris.

Valdis Dombrovskis, premjers: "Nodarbinātība, precīzāk, bezdarbs ir tiešām lielākā sociālā problēma, kas ir Latvijā."

Edgars Zalāns, TP priekšsēdētāja vietnieks: "Pirmkārt, ir beidzot jāķeras klāt pie pārvaldības reformas un pie pašas valdības reformas, kas pagājušajā gadā arī netika iesākta, par ko daudz tika runāts. Tai reformai jābūt radikālai un asai, bet pietiekami saprātīgai."

Roberts Zīle, TB/LNNK priekšsēdētājs: "Mums ir jānāk pretī Eiropas kolēģiem šajā ziņā attiecībā uz valūtas risku mazināšanu ar ātrāku mūsu iesaistīšanu eiro zonā."

Augusts Brigmanis, ZZS valdes loceklis: "Pirmais darbs nešaubīgi ir Satversmes tiesas lēmuma izpilde un ir jāatmaksā ieturētās pensijas."

Skaidrības nav arī par nodokļiem. Vairākas partijas rosina nodokļu mazināšanu, taču premjers izmaiņas nodokļu politikā neplāno.

Valdis Dombrovskis: "Būtiskas izmaiņas nodokļu politikā šā gada laikā nav sagaidāmas."

Augusts Brigmanis: "Nevar būt tā, ka laižam apritē nodokļus, kas parāda, ka pirmajos darbības mēnešos tie nestrādā vai strādā pretējā virzienā. Es pieļauju esošās nodokļu sistēmas revidēšanu."

Edgars Zalāns: "Ir iespējama atsevišķu nodokļu samazināšana, ja mēs redzam, ka no tā iegūst sektors un no tā uzņēmējdarbības aktivitāte palielinās."

Roberts Zīle: "Es domāju, ka daudzi no viņiem ar 2011. gada 1. janvāri būtu jāmaina."

Vēl lielāka neskaidrība ir par to, kā valdība turpinās samazināt izdevumus vai palielināt ieņēmumus, lai sagatavotu nākamā gada valsts budžetu, kurā būs jāturpina par vairākiem simtiem miljonu latu samazināt deficītu. Zaļie zemnieki uzskata, ka no jauniem nodokļiem un izdevumu samazināšanas var glābt Valsts ieņēmumu dienesta darbības uzlabošana.

Augusts Brigmanis: "Jātiek tuvākajā laikā skaidrībā ar VID, jo tam ir viens no centrālajiem uzdevumiem visā nodokļu sistēmas jomā, bet tā darbība ir paralizēta, jo vadība ir nolikta uz rezervistu soliņa."

Savukārt premjers sola sociālā budžeta reformu, kas nozīmē izmaiņas pabalstu un pensiju sistēmā, pret ko kategoriski iebilst Tautas partija.

Valdis Dombrovskis: "Jautājums, pie kā neizbēgami būs jāstrādā ST sprieduma kontekstā, ir jautājums par sociālā budžeta ilgtspēju, lai arī ilgtermiņā sociālā budžeta izdevumi būtu sabalansēti ar ieņēmumiem, jo pretējā gadījumā mums var izveidoties ļoti nepatīkama situācija sociālajā budžetā."

Edgars Zalāns: "Pagājušā gada sliktā pieredze parāda, ka uz sociālā budžeta un pensiju fonda rēķina to neizdosies izdarīt."

Roberts Zīle savukārt aicina beidzot no vārdiem pāriet pie darbiem un īstenot strukturālās reformas.

Roberts Zīle: "Vairākās jomās, kas ir ļoti dārgas, - veselība, izglītība, sociālā aizsardzība, nepārkāpjot Satversmi, ir iespēja veikt šīs sen pieminētās strukturālās reformas un panākt izlīdzinājumu izdevumu daļā."

Šonedēļ notika Reformu vadības grupas kārtējā sēde, taču tās vienīgais redzamais sasniegums ir bijis vien pareizi izvēlēts nosaukums, taču reālu reformu, ko vadīt, pagaidām nav. Politiķu haotisko rīcību un nespēju nospraust vienotu un saprotamu mērķi daudzkārt asi kritizējuši uzņēmēji. Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs Harijs Švarcs savā interneta blogā valdības rīcību salīdzina ar haotisku futbola spēli.

Patlaban mērķi bieži vien ir pat pretrunā viens ar otru, un to pārpilnību un haosu var salīdzināt ar futbola komandu, kur spēlētāji īsti nezina, kuros vārtos jāsit bumba, kurš ir uzbrucējs, kurš aizsargs un vai vispār spēlēsim futbolu vai tomēr regbiju, vai varbūt vispār gaidām ziemu un ejam slidot?

Komentāri (85)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu