Pedagogi skeptiski par 11 klašu vidējo izglītību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Jaunievēlētais prezidents Andris Bērziņš medijos paguvis paust viedokli, ka vidējā izglītība būtu jāiegūst vienpadsmit gados pašreizējo divpadsmit gadu vietā. Tikmēr vairāki augstskolu pārstāvji ir neizpratnē, jo Eiropā vidusskolas programmas apgūšanas ilgums ir divpadsmit un pat trīspadsmit gadi, pirmdien ziņoja LTV raidījums "Panorāma".

Ja Latvijā ieviesīs 11 gadu vidējās izglītības apmācības modeli, tad kļūsim par vienīgo valsti Eiropā. Tā uzskata nozares speciālisti, izvērtējot Bērziņa pausto viedokli plašsaziņas līdzekļiem. 11 klašu izglītības sistēma tiekot praktizēta Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā.

Savukārt lielākā daļa eiropiešu vidusskolā mācās divpadsmit gadus. Turklāt Lielbritānijā, Norvēģijā, Islandē, Čehijā un atsevišķās Vācijas federālajās zemēs jaunieši skolā mācās pat 13 gadus. Veicot tik grandiozas reformas, būtu jāiegulda apjomīgs darbs un līdzekļi, uzskata pedagogi.

Natālijas Draudziņas ģimnāzijas direktors Māris Sika "Panorāmai" atzina: "Tas, pirmkārt, var novest pie pārslodzes, ja netiek kardināli pārskatīts mācību priekšmetu saturs. Bet ar to pārskatīšanu mums vienmēr bijušas lielas problēmas, vai lai par kuru mācību priekšmetu būtu runa - vai vēsturi vai kādu citu, kas tad būtu jāatstāj un kas jāmet ārā."

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu