Video: Dalailama apmeklē Saeimu - sarunai liedz izmantot reprezentatīvo zāli (80)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tibetas garīgo līderi Dalailamu šodien uzņēma Saeimā. Ar viņu tikās Saeimas deputāti, kuri pauž atbalstu Tibetas centieniem panākt lielāku autonomiju Ķīnas sastāvā. Taču Saeimas prezidijs šai sarunai liedza izmantot reprezentatīvo Saeimas Sarkano zāli. Eksperti norāda, ka piesardzība ir saprotama, tomēr šajā gadījumā Latvija esot izvēlējusies daudz nekorektāku formu, nekā bija nepieciešams.

Pie deputātiem Dalailama šodien devās pacilātā noskaņojumā. Saeimas namā Viņa Svētību sveica un iztaujāja gan politiķi un inteliģences pārstāvji, gan citi interesenti. Piemēram, teātra režisors Alvis Hermanis jautāja, vai budisma mācība var attīstīties Latvijas klimatā, kur ir pārāk daudz odu.
«Par gudrību, par spiritualitāti viss ir skaidrs,

bet ko darīt naktī ar vienu moskītu?

Ņemot vērā, ka budisms noliedz vardarbību,» jautā Hermanis.

«Vajag vienkārši pastiept roku un iedot moskītam nedaudz asiņu,» pamāca Dalailama.
Tikšanos organizēja aptuveni 10 deputāti no Saeimas Tibetas atbalsta grupas. Viņi nosodīja to faktu, ka Ķīnas spiediena dēļ valsts augstākās amatpersonas Dalailamas vizīti pārsvarā ignorējušas.

Šaurajā zālē daudziem vajadzēja stāvēt kājās

Deputāti vēlējās tikties ar Dalailamu plašākajā un prestižākajā Saeimas Sarkanajā zālē, taču saistībā ar Latvijas atbalstu Ķīnas vienotībai Saeimas prezidijs Dalailamu

atļāva uzņemt tikai necilajās Tautsaimniecības komisijas telpās.

Tā nolemts, lai nerastos šaubas, ka Latvija ievēro vienotu un konsekventu ārpolitisko kursu, LNT Ziņām norādīja Saeimas prezidija pārstāvji. Sašutuši ir vizītes organizētāji.
«Mūsu valstī ar vienu telefona zvanu no Ķīnas vēstniecības var atrisināt daudzus jautājumus.

Tikšanās ir Saeimas Tautsaimniecības zālē, kas

dara nevis godu, bet lielu kaunu mūsu valstij.

Tātad Dalailamas administrācija par to zina, ir informēta, nu paldies politiķiem par šādu Latvijas valsts vārda nešanu pasaulē,» uzsver biedrības «Latvija Tibetai» valdes loceklis Jānis Mārtiņš Skuja.

Jānorāda, ka Dalailama vairs nav Tibetas trimdas valdības politiskais līderis. Tāpat viņš neprasa Tibetas neatkarību no Ķīnas, bet tikai lielāku autonomiju tās sastāvā. Ārpolitikas ekspertu vērtējumā Latvijas nostāja ir saprotama, bet izpildījums bijis pārspīlēts un nekorekts.

Savukārt reprezentatīvajā Saeimas Sarkanajā zālē jau pēc divām dienām deputātu grupa sadarbībai ar Ķīnu tiksies ar Ķīnas Etnisko jautājumu komisijas delegāciju.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu